Chinezen slopen laatste traditionele wijken van Tibet

22-09-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Onlangs werd Gyantse, op 250 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Lhasa, op de schop genomen. Het was tot dan toe één van de steden waar het Tibetaanse karakter het best bewaard was gebleven.

Maar Peking herdenkt dit jaar op patriottistische wijze het verzet van de Tibetanen bij de Britse belegering van de Dzong, het fort op de heuvel bij Gyantse in 1904. Dat er geen enkele Chinees bij betrokken was, schijnt hen niet te deren. Voorafgaande aan de herdenking kreeg de stad een grondige facelift. De authentieke charme is nog slechts terug te vinden in de buurt van de Kumbun-stoepa en het klooster.

Ook Lhasa bleef niet gespaard. Daar is het Tibetaanse karakter alleen duidelijk bewaard gebleven rond de Jokhang-tempel. Voor het Potal-paleis, het vroegere verblijf van de Tibetaanse spirituele leider Dalai Lama, die nu in ballingschap leeft, heeft de bezoeker nu uitzicht op discotheken en nachtclubs.

Snackbar

In Shigatse, de tweede stad in Tibet, werd vorig jaar bij het uit 1447 daterende Tashilumpu-klooster een groot plein aangelegd, een miniatuur van het plein van de Hemelse Vrede in Peking. Midden op het kale plein, met alleen bomen en struiken aan de rand, verrezen bronzen beelden. Vanaf de bankjes op het plein hebben de bezoekers uitzicht op het klooster en de openluchtsnackbar, waar Hindi-muziek galmt.

Shigatse was vanouds de stad van de Panchen Lama's, de hoogste spirituele leiders na de Dalai Lama. De stad stond jarenlang bekend om de vele pelgrims die er kwamen. Maar tegenwoordig viert de commercie er hoogtij. Toeristen betalen omgerekend bijna zes euro entree. Pelgrims komen er nog wel, maar veel minder dan vroeger, omdat de elfde Panchen Lama (die nu ongeveer vijftien jaar oud is) door de Chinese autoriteiten werd gearresteerd en op een onbekende plaats wordt vastgehouden.

Met uitzondering van het klooster straalt ook Shigatse weinig Tibetaans meer uit. De stad oogt bijna volledig Chinees. Desondanks proberen de Chinese autoriteiten toeristen te trekken door de aandacht te vestigen op het 'heilige Tibet'. Slogans met die strekking prijken dan ook op de gigantische billboards die toeristen in Tibet welkom heten.

Kolonisatie

’Tibet is bijna volledig overweldigd door de Chinese kolonisatie,’ zegt Tibet-deskundige Robert Thurman van het Tibet House in New York, die recent nog een bezoek bracht aan Lhasa. ‘Lhasa staat op het punt te veranderen in een metropool waar prachtige oude monumenten als een soort museum zijn ingesloten en waar vrome Tibetanen als vanouds hun Kora (religieuze rituele ronde, red.) lopen, tussen druk verkeer, opzichtige marktkraampjes, karaokebarren en bordelen.’

Daarbij komt nog dat de vijfdaagse reizen van Kathmandu (Nepal) naar Lhasa worden begeleid worden door Chinese gidsen en niet door Tibetaanse reisleiders. Door hun loyaliteit aan de Dalai Lama zijn ze bijvoorbaat verdacht. De nieuwe Chinese reisleiders, die zich niet altijd even positief uitlaten over het ‘primitieve’ Tibet, zijn een doorn in het oog van de Tibetanen. ‘En elk jaar veranderen de regels en nooit wordt ons iets gevraagd,’ zegt een Tibetaanse touroperator in Shigatse.

color=red>

Will Mosk schrijft:
Het is een groot schandaal. Misschien eens flink actie ondernemen als Being in beeld is met de volgende Olympische spelen. Dat onze regeringen het pikken en nooit eens reageren. Het gaat dus echt alleen om geld.

Bert van Dam schrijft:
Heel triest dit te lezen. Enige jaren geleden ben ik in deze steden geweest en het doet pijn te lezen dat er nu nog meer is vernield. (Er was helaas al erg huis gehouden, ook buiten deze drie plaatsen.)
China lapt allerlei mensenrechten en VN-resoluties aan haar laars en geen land durft er iets aan te doen. Binnenkort is het een dergelijke economische grootmacht en hebben westerse ondernemingen daar dusdanige belangen dat er waarschijnlijk helemaal geen haan meer naar kraait. Ik vind dat de Tibetanen compleet in de steek zijn gelaten, maar misschien gebeurt er nog een wonder.

Site van Tibet Support Group

Reacties