Chinese vakbond krijgt voet tussen de deur bij Wal-Mart

24-11-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Eerder had Wal-Mart gezegd dat het geen vakbonden toestond omdat het bedrijf liever direct contact onderhoudt met het personeel. Ook zou het personeel niet om vakbondslidmaatschap hebben gevraagd. Mochten de Chinese werknemers toch lid willen worden van een bond dan mogen ze dat vanaf nu, aldus het bedrijf.

De beslissing kan worden beschouwd als een omslag in het beleid van het winkelconcern. Wal-Mart heeft nou niet bepaald een vakbondsvriendelijk imago. Ook buiten China hebben bonden moeite om een voet tussen de deur te krijgen bij de retailer.

Verscheidene groeperingen voeren daarom anti-Wal-Mart campagnes waarin zij de onderbetaling en andere slechte arbeidsomstandigheden bij Wal-Mart aan de kaak stellen.

Kodak en McDonalds ook aangeklaagd

De Chinese staatsvakbond ACFTU heeft nu succes gehad met een dergelijke campagne. De landelijke werknemersorganisatie kondigde een paar maanden geleden aan dat het juridische stappen zou ondernemen tegen multinationals als Wal-Mart, Dell, Kodak, Samsung en McDonalds omdat zij geen vakbonden toelaten in hun Chinese bedrijfsonderdelen. Wal-Mart dat veertig vestigingen in China heeft, is de eerste die gezwicht is.

Dat juist de Chinese staatsvakbond optreedt tegen multinationals die de arbeidsrechten niet respecteren, is opmerkelijk. Volgens de Chinese wet hebben alle werknemers het recht om lid te worden van de ACFTU. Dit is echter de enige vakbond waarvan de Chinezen lid mogen zijn. Vanwege de sterke greep die de overheid op de ACFTU heeft, werd deze bond er eerder van beschuldigd dat het buitenlandse bedrijven in China niet al te lastig zou maken om nieuwe investeringen aan te trekken.

Motieven Chinese vakbond onzeker

Li Qiang, de directeur van de in New York gevestigde China Labour Watch, vindt het moeilijk om deze stap van de ACFTU te beoordelen. ‘Nu veel Chinese staatsbedrijven worden gesloten, hoopt de bond om tot binnen de vestigingen van multinationals door te dringen. Het is echter nog steeds onduidelijk of de bond ook echt voor de rechten van het personeel zal opkomen of alleen maar lokale overheden zal assisteren bij het aantrekken van nog meer buitenlandse bedrijven.’

Wal-Mart is een van de grootste bedrijven ter wereld en de grootste werkgever in de Verenigde Staten.

color=red>

Wal-Mart in China
Wal-Mart waakhond
Wal-Mart waakhond

Reacties