Chinese Defensiebudget gaat ruim 17 procent omhoog

07-03-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: New York Times

Bovenstaande cijfers zijn exclusief de kosten die gemaakt worden voor onderzoek naar nieuwe wapens en voor de aankoop van wapens in het buitenland. Volgens Westerse experts ligt het budget daarom waarschijnlijk zeker drie tot vijf keer hoger dan de officieel genoemde 20 miljard dollar.

De minister van Financien, Xiang Huaicheng, verklaarde aan het parlement dat het verhoogde budget nodig is ‘voor het ontwikkelen van hoogstaande technologieën om de verdedigings- en aanvalscapaciteiten van het land te vergroten.’ Verder staat er een salarisverhoging van de 2,5 miljoen officieren en andere hogere militairen in het land op stapel.

De laatste jaren gaat het Chinese defensiebudget sterk omhoog. Toch ligt het budget ver onder dat van de Verenigde Staten, dat voor het aankomende jaar 379 miljard dollar aan defensie wil besteden.

De algemene overheidsuitgaven zullen tussen nu en volgend jaar met tien procent stijgen, zegt minister Xiang. Hij belooft dat werkloosheidsuitkeringen, pensioenen en andere sociale uitgaven met 28 procent zullen toenemen.

Verwacht wordt dat miljoenen boeren en arbeiders in verouderde staatsbedrijven hun baan zullen verliezen als gevolg van het opengooien van de Chinese markt voor buitenlandse bedrijven.

Reacties