China zet officieren in voor VN-missie Haïti

19-10-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De politieofficieren moeten hun Haïtiaanse collega’s trainen om voortvarender op te treden bij oproer. In de afgelopen weken kwamen ongeveer 50 mensen bij rellen om het leven. Volgens critici moeten er veel meer VN-soldaten in het land worden gestationeerd om werkelijk orde te kunnen houden.

Het is de eerste inzet van Chinese gezagsdragers op het Amerikaanse continent. China heeft geen diplomatieke relaties met Haïti omdat het land Taiwan steunt. De vice-minister van Veiligheid, Meng Hongwei zei op de Chinese staatstelevisie dat het China’s plicht is om de wereldvrede te bewaren.

China heeft nu in totaal 297 mensen afgevaardigd in VN-missies in zes landen. VN-secretaris-generaal Kofi Annan wil dat China, dat een bevolking heeft van zo’n 1,3 miljard mensen, meer manschappen beschikbaar stelt. Chinese geopolitieke gewicht groeit en dat zou ook moeten gelden voor haar verantwoordelijkheid voor en aandeel in handhaving van de wereldvrede, liet Annan vorige week zijn gehoor aan de elite-universiteit Qinghua in Bejing weten.

Annan prees de Chinese leiders voor de professionele training van de officieren die zich voor de missie in Haïti voorbereiden. ‘In tijden van globalisering kent menselijke ellende geen grenzen en menselijke solidaireit ook niet,’ zei Annan tegen de studenten. ‘Ga erop uit en maak van de wereld een betere.’

color=red>

Reacties