‘China vraagt om vergiffenis en wordt wereldkampioen’

03-06-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Argentijnen krijgen niet alles te zien

Slechts één op 200 Argentijnen kan alle wedstrijden van het WK voetbal zien. Net als in de meeste landen van Latijns Amerika mogen de gewone tv-kanalen in Argentinië maar een beperkt aantal wedstrijden uitzenden - de rest is alleen weggelegd voor de abonnees van dure betaalkanalen.

In Latijns Amerika bood de satellietzender DirecTV het meeste voor de uitzendrechten; alleen de rechten voor Brazilië, Costa Rica en Peru gingen naar nationale zenders uit die landen.

Dat betekent dat de kijker in Argentinië, dat al maanden in crisis verkeert, slechts delen van een wedstrijd te zien krijgen. Wie meer wil zien moet langs DirecTV. Maar dat kost extra geld, en dat is het laatste wat de Argentijnen op dit moment hebben.

Dat is triest, want - zo omschrijft de Costaricaanse socioloog Jorge Hidalgo het - 'voetbal is opium voor het volk'. En naarmate de sociale situatie slechter wordt, kijken de toeschouwers met meer passie.

De FIFA, die de uitzendrechten onder andere aan DirecTV verkocht, heeft alleen als voorwaarde gesteld dat alle kijkers overal te wereld de openingsceremonie, de eerste partij, de halve finales en twee slotwedstrijden moeten kunnen zien, plus drie wedstrijden van hun nationale ploeg.

Parlement Ecuador met reces

Ecuador plaatste zich voor de eerste keer in zijn geschiedenis voor een eindronde van een WK. Daarom is het parlement vrijdag met reces gegaan om niets van het WK te missen. Sommige parlementsleden zjin afgereisd naar Japan om het Ecuadoraanse team aan het werk te zien. Eigenlijk betekent de maatregel dat het normale zomerreces vervroegd is. De Ecuadoraanse ploeg komt maandag 3 juni voor een eerste keer in actie, direct tegen Italië.

Politiek en voetbal zijn zeer verbonden in Ecuador. Bekende politici hebben de grootste clubs in het land geleid. Politieke partijen werpen ook graag hun gewicht in de schaal als één van hun leden moet optornen tegen andere zwaargewichten om als voorzitter van een voetbalclub verkozen te raken.

Maar de WK heeft in Ecuador voor een gevoel van eenheid en nationale trots gezorgd. Normaal gesproken is het land sterk verdeeld langs regionale scheidslijnen - de bewoners van de kust voelen zich beter dan de Ecuadoranen uit het bergachtige binnenland of uit de Amazoneregio.

China vraagt al voor aanvang om vergiffenis

China blaakt niet van veel zelfvertrouwen. Al voor de eerste wedstrijd heeft de Chinese selectie in een open brief om vergiffenis gevraagd als hun deelname op een fiasco uitloopt. 'Het is niet te ontkennen dat we nieuwkomers zijn en een zwak team hebben,' staat er in de op het internet gepubliceerde tekst.

Veel fans vinden de brief defaitistisch en denken dat de regering wil voorkomen dat hun hooggespannen verwachtingen omslaan in volkswoede als de ploeg de nederlagen aan elkaar rijgt.

Toch zou China het WK met gemak moeten kunnen winnen. Zeker als je kijkt naar aanhang en ervaring. Naar schatting 25.000 Chinese fans zullen hun land steunen in Zuid-Korea. En als telepathische aanmoedigingen iets hielpen, zou China onklopbaar zijn, want thuis zullen naar alle verwachting meer 800 miljoen Chinezen voor de beeldbuis zitten als hun ploeg in actie komt.

Qua ervaring verslaat ook niemand China. Volgens de Chinese handboeken 'werd de grootste sport op aarde niet in Engeland maar wel in het Rijk van het Midden uitgevonden', en dat ongeveer 2000 jaar geleden. Het zogenaamde trap-bal werd zeker al tijdens de Han-dynastie gespeeld, die 206 jaar voor onze tijdrekening begon en in 220 na Christus ten einde liep.

Het spel vond toen plaats op een rechthoekig veld dat omsloten was door een muur. Eerst bestond de bal uit een met bont gevulde varkensblaas, maar rond de zevende eeuw werd de vulling vervangen door lucht. Ook vrouwen begonnen de sport toen te beoefenen.

Reacties