China verhoogt belastingen voor buitenlandse bedrijven

04-06-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Dit heeft de Chinese minister van Financiën, Xiang Huaicheng, aangekondigd, zo meldde de Britse zakenkrant Financial Times dinsdag.

Nu krijgen buitenlandse bedrijven nog een voorkeursbehandeling en betalen ze 15 procent vennootschapsbelasting in vijf speciale economische zones en 49 ontwikkelingszones. Chinese bedrijven betalen daarentegen 33 procent over hun winsten.

Het verhogen van de belastingen is voor China noodzakelijk om sociale voorzieningen te kunnen betalen. Die voorzieningen hangen samen met de toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie eind vorig jaar. Inefficiënte staatsbedrijven zijn door de openstelling van de Chinese markt blootgesteld aan buitenlandse concurrentie en kunnen alleen overeind blijven door te reorganiseren en mensen te ontslaan.

Bovendien lopen de staatsinkomsten terug door lagere invoerrechten op buitenlandse producten, ook een gevolg van het WTO-lidmaatschap. Minister Xiang gaf aan dat de overheid harder gaat optreden tegen lokale autoriteiten die zonder toestemming belastingvoordelen aan buitenlandse bedrijven bieden om hun regio te ontwikkelen. Hogere Chinese belastingen hebben ook gevolgen voor Nederlandse bedrijven. In China zijn bijna alle grote concerns actief.

Reacties