China uit zelfkritiek op Drie-Klovendam

09-06-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Volgens de bekendste milieuactiviste van China, Dai Qing, is het de eerste keer dat een officiële instelling openlijk vraagtekens bij het project plaatst. ‘Dit is uitstekend. Maar het is in feite wat we al jaren verwachtten’, citeert het Japanse persbureau Kyodo de dissidente journaliste.

Het officiële Chinese natuurbeschermingsbureau publiceerde eerder deze week een overzicht van de mogelijke gevolgen van de bouw van de dam. Het bureau vreest bodemerosie, ontbossing, aardverschuivingen en verstoringen van trekroutes van vogels. De opeenhoping van verontreinigd industrieel afval voor de dam wordt ‘als enorm verborgen gevaar’ bestempeld.

In het verleden durfde geen enkele overheidsinstantie het prestigeobject van het communistische regime te laken.‘Dit is voor het eerst sinds 1989 dat de regering zich met het probleem bezighoudt. Ze hebben nog nooit zulke duidelijke woorden gebruikt’, stelt Dai.

Activisten sluiten niet uit dat het rapport tot stand kwam onder druk van premier Zhu Rongji. De regeringsleider wil dat er geen grote verschillen ontstaan tussen de welvarende kustprovincies en het economisch achtergestelde westen, waar de dam wordt gebouwd. Met het verslag zou Zhu de projectleiders er toe willen dwingen meer aandacht aan het milieu te besteden.

Volgens de niet-officiële milieubeschermers onderschatten de autoriteiten echter nog steeds de afzetting van slib in het toekomstige waterreservoir, dat zich over ruim zeshonderd kilometer zal uitstrekken. De activisten vermoeden dat het slib van de Jangtsekiang het waterbekken in mum van tijd vult, waardoor de kans op overstromingen weer groeit.

Peking laat de dam juist bouwen om de jaarlijkse overstromingen door China’s hoofdstroom te voorkomen. Verder moeten centrales in de dam elektriciteit opwekken.De dam, die minstens 140 miljard gulden kost, moet in 2009 zijn voltooid.

nieuws over China

Reacties