China stopt met omstreden energieprojecten

19-01-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Behalve de twee krachtcentrales die deel uitmaken van het Drieklovenproject staat ook de Xilodi dam die in het bovenste gedeelte van de Yangtse rivier wordt aangelegd, op het lijstje van geschorste projecten. Beide projecten liggen onder vuur van milieu- en mensenrechtenorganisaties. De aanleg van grote dammen is omstreden omdat voor het te vormen stuwmeer kleinere steden en dorpen worden geofferd.

Dat geldt ook voor de Drieklovendam. De dam moet de rivier Yangtse, die geregeld overstroomt, temmen en bovendien in China's grote energiebehoefte voorzien. Maar voor de aanleg van de Drieklovendam, dat een stuwmeer krijgt met een lengte van 600 kilometer, moesten ongeveer 1,2 miljoen mensen hun boeltje pakken en verhuizen. Behalve dorpen, historische tempels en andere monumenten verdwijnen ook belangrijke natuurgebieden van de kaart.

Illegaal

Volgens Pan Yue, de onderdirecteur van SEPA, de staatsorganisatie die het milieu beschermt, voldoen de projecten die zijn geschorst, niet aan de milieuwetgeving. 'Het zijn typische illegale projecten waarbij eerst wordt gebouwd en daarna pas om goedkeuring wordt gevraagd.' Behalve dat de projecten worden afgebroken, kunnen de verantwoordelijken ook boetes en zelfs celstraf krijgen.

Het besluit van de Chinese autoriteiten is opmerkelijk omdat het land een enorme behoefte heeft aan energie nu de economie in sneltreinvaart groeit. Jaarlijks stijgt de behoefte aan stroom met 16 procent. Omdat het huidige aanbod aan centrales de vraag nauwelijks kan bijbenen viel vorig jaar in 24 provincies de stroom af en toe uit. De autoriteiten hebben de stroom daarom gerantsoeneerd.

Airconditioning

Afgelopen zomer moesten bedrijven in Shanghai 's nachts gaan werken in plaats van overdag zodat ze hun energieverslindende airconditioningssystemen niet hoefden te gebruiken. Naast de bouw van energiecentrales in eigen land, proberen de Chinezen ook in het buitenland een voet tussen de deur te krijgen bij grote energieprojecten. Door de Chinese energiehonger is de prijs van olie en kolen op de wereldmarkt gestegen.

Het besluit om de energieprojecten af te breken is dan ook niet definitief. Sommige projecten kunnen toestemming krijgen om te worden hervat nadat zij alsnog de juiste vergunningen hebben aangevraagd en gekregen. Maar Pan Yue acht het niet uitgesloten dat de schorsing voor sommige projecten definitief is.


Reacties