China plant nationale autovrije dag

23-10-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De autoloze dag zou elk jaar in september moeten plaatsvinden in alle steden met meer dan een half miljoen inwoners. In elk van die steden wil de overheid een gebied afbakenen waar auto's niet welkom zijn. Bussen, fietsen en de hulpdiensten mogen wel overal komen.

 

'We willen het evenement promoten om de inwoners aan te zetten voor het openbaar vervoer te kiezen in plaats van de eigen auto. Dat moet de luchtvervuiling tegengaan', zei Lan Roing in China Daily. 'We hopen dat meer mensen de voordelen zullen zien van het openbaar vervoer en het belang van onze inspanningen om het milieu te beschermen.'

Op een na grootste wagenmarkt


China was altijd het land van de fiets. Dagelijks rijden er nog miljoenen Chinezen met hun fiets naar het werk, maar er komen elke dag nieuwe autobezitters bij. Elk jaar worden er zeven miljoen wagens verkocht. Daarmee is China na de VS de grootste wagenmarkt geworden, schrijft Asia Times Online. Tegen 2020 zouden er volgens de Wereldbank 170 miljoen auto's rondrijden in China.

De autovrije dag is geen nieuw fenomeen in China. In Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan, vond in oktober 2000 de eerste autoloze dag van China plaats. Eerder dit jaar volgde de Chinese hoofdstad Peking dat voorbeeld. De overheid riep autobezitters op om de wagens minstens een dag per maand binnen te laten. Maar op de eerste dag van het project was er maar weinig te merken van een verminderde verkeersdrukte.

 

 

Reacties