China houdt zich gedeisd in kritiek op oorlog

25-03-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

De verschuiving van de prioriteiten is duidelijk te merken in de Chinese media. Het officiële standpunt is dat China tegen de oorlog en de schending van het VN-Handvest is. Maar in de kranten ontbreekt de hevige verontwaardiging die er van enkele jaren geleden wel was toen het Amerikaanse leger luchtaanvallen op Irakese doelwitten uitvoerde.

China heeft voor het eerst ook grote aantallen verslaggevers naar het Midden-Oosten gestuurd. Dit is een teken dat de oorlog zelf en de concrete gevolgen ervan belangrijker zijn geworden dan de geostrategische implicaties ervan.

Meer geld pompen in China

De oorlog in Irak legt China geen windeieren. In januari en februari kreeg China bijna 54 procent meer directe investeringen binnen dan in diezelfde periode vorig jaar. De stijging is extra spectaculair omdat China vorig jaar al een investeringsrecord van 52 miljard dollar optekende.

Het lijkt erop dat internationale investeerders meer geld pompen in veilige landen als China. 'Wat er in Irak gebeurt zou wel eens gevolgen kunnen hebben die groter zijn en langer aanhouden dan de meeste mensen verwachten,' oordeelt Wang Jian van het Economisch Instituut, een onderdeel van de Staatscommissie voor Ontwikkeling en Hervorming.

He Maochun, professor internationale handelsrelaties van de Volksuniversiteit van Peking, vindt dat China ook moet proberen contracten in de wacht te slepen voor de heropbouw van Irak na de oorlog. 'Ons voorbeeld is Zuid-Korea. Dat land kreeg na de vorige Golfoorlog de opdracht de snelweg van Bagdad naar Amman te herstellen.'

Irak ook voor China van strategisch belang

Volgens professor He zag China als gevolg van die oorlog in 1991 eenderde van alle contracten voor bouwprojecten die het land met Irak had gesloten, in rook opgaan. Maar nadat in 1996 de VN-sancties tegen Irak werden versoepeld, intensiveerden de twee landen hun handelsrelaties weer. Nu moet China er als de kippen bij zijn om aan het einde van de oorlog meteen een graantje mee te pikken, vindt He.

Het conflict in Irak draait ook om het strategische belang dat China met de Verenigde Staten deelt: de gegarandeerde aanvoer van olie en het stabiel houden van de olieprijzen. China verbruikt sinds 1993 meer aardolie dan het zelf produceert, en importeerde vorig jaar al 71 miljoen ton. De helft daarvan kwam uit het Midden-Oosten.

China werkt wel hard aan een strategie om minder afhankelijk te worden van het Midden-Oosten. Op termijn wil Peking grote hoeveelheden olie en gas gaan aankopen in Rusland, Indonesië en Centraal-Azië. Ook neemt China een aantal oliebronnen in eigen land in gebruik die eerder waren gesloten vanwege te hoge productiekosten.

Reacties