China gaat voor bio

29-05-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

China wordt niet meteen geassocieerd met natuurlijke landbouwmethodes. Het land zette de voorbije decennia in op kunstmest en pesticiden om de landbouwopbrengst op te drijven. Het investeert ook fors in biotechnologie en loopt voorop in het onderzoek naar genetisch gewijzigde gewassen.

Maar toch doet ook de biologische landbouw in China het goed. Voorlopig is het vooral de vraag uit het buitenland die de Chinese biolandbouw laat groeien. China voerde in 2003 voor 111 miljoen euro natuurvoeding uit; het jaar daarop was die hoeveelheid al gestegen tot 156 miljoen euro. Naast Europa voeren ook de VS en Japan Chinese natuurvoeding in.

Ook in China zelf vinden onbespoten groenten en fruit stilaan afnemers. 'Begin jaren negentig was er in China nagenoeg geen markt voor natuurvoeding', zegt Li Debo, adjunct-directeur van het Onderzoekcentrum voor Biovoeding, een instelling van het Chinese Agentschap voor Natuurbescherming. 'Maar nu hebben de grote steden als Peking en Sjanghai al veel biowinkels waar je groenten, thee, rijst, honing en fruit kunt kopen.'

Noordelijke Wildernis

De Chinese stedelingen, die steeds meer verdienen en de laatste jaren ook geschokt werden door een reeks van voedselschandalen, vallen voor producten uit verafgelegen gebieden als de 'Grote Noordelijke Wildernis', waar pesticiden en kunstmest nooit hun intrede deden. Een beurs voor natuurvoeding uit die streek eerder deze maand in Peking, werd overspoeld door geïnteresseerden. De standhouders verkochten onder meer twintig ton biorijst.

'We profiteren ervan dat we ver verwijderd zijn van de vervuiling en akkers bewerken die zestig jaar lang geen chemische stoffen hebben gezien', zegt Sui Fengfu, directeur van het Bureau voor Landontginning van de noordoostelijke provincie Heilongjiang.

De Chinese overheid steunt de biolandbouw. Rond de grote steden zijn proefgebieden afgebakend waar de natuurlijke landbouw alle kansen krijgt. Die initiatieven moeten extra werkgelegenheid scheppen op het verarmde platteland. Volgens Du Xiangge van de Landbouwuniversiteit van Peking past de bevordering van de biolandbouw ook perfect bij de toenemende gevoeligheid van de Chinese beleidsmakers voor milieuproblemen.

China telt al ongeveer 1.400 erkende producenten van biovoeding, die samen twee miljoen hectaren bewerken. Het is wel de vraag hoe sterk die cijfers nog kunnen toenemen. Experts van de Chinese Academie van de Wetenschappen wezen er onlangs op dat China alleen op grote schaal natuurlijk kan gaan boeren als het landbouwareaal nog sterk toeneemt. Dat is ondenkbaar in een land waar de vruchtbare gebieden dichtbevolkt zijn en de snel groeiende industrie ook steeds meer ruimte nodig heeft.

De Chinese biolandbouw kan ook ten onder gaan aan een slechte reputatie. Chinese biospinazie die naar Japan werd uitgevoerd en daar sporen van pesticiden bleek te bevatten, heeft al voor een schandaal gezorgd. Importeurs sturen sindsdien hun eigen controleurs naar China.

China Watch over bio-voedsel in China

Reacties