China gaat internetcafé’s voorzien van controlesoftware

03-11-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De controlesoftware maakt het mogelijk om persoonlijke gegevens van de internetgebruikers vast te leggen en te zien welke websites zij bezoeken. De software geeft de overheid een seintje wanneer een gebruiker verboden websites bezoekt.

Reporters Without Borders (RSF), een organisatie die zich inzet voor persvrijheid, is absoluut niet te spreken over de Chinese maatregel. ‘Door de internetcafé’s onder te brengen bij een paar grote bedrijven, die ook nog deels eigendom zijn van de staat, én door het gebruik van de bewakingssoftware wordt het voor de Chinese overheid steeds makkelijker om het internet te censureren en zodoende de Chinese internetters aan banden te leggen,’ aldus Robert Ménard van RSF.

In de zomer van 2004 moeten alle 110.000 internetcafé’s die China rijk is, de software hebben geïnstalleerd. De café’s in de provincies Sinchuan en Guangxi zijn al voorzien.

Het Chinese ministerie van Cultuur wil ook dat de cafe’s onder beheer komen van niet meer dan honderd moederbedrijven. De internetcafé’s die niet onder een van die grote bedrijven vallen zouden volgens het ministerie wel gewoon mogen blijven voortbestaan. ‘Het enige wat de overheid wil is het aanmoedigen van fusies en overnames,’ aldus Liu Qiang, een hoge ambtenaar van het ministerie.

Website over informatiemaatschappij
OneWorld's digital opportunity channel

Reacties