China erkent aidscrisis

09-08-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Aidsactivisten probeerden de problematiek al een jaar geleden in Peking onder de aandacht te brengen, maar kwamen daarmee niet ver. Ze stuitten bij de regering op een politiek van ontkenning en de autoriteiten leken aids simpelweg dood te zwijgen.

Daar lijkt volgens de BBC nu verandering in te zijn gekomen. De Communistische Partij heeft gezondheidsfunctionarissen gestuurd naar Henan, waar vermoedelijk honderdduizenden mensen besmet zijn met HIV, het virus dat aids kan veroorzaken. De bewoners in de dorpen zijn de wanhoop nabij. De helft van de bevolking ligt op sterven of is al dood.

De functionarissen zullen in een van de zwaarst getroffen dorpen een kliniek opzetten, waar mensen 24 uur per dag terecht kunnen.

Deskundigen zijn niet erg onder de indruk van de maatregel. Een arts die een jaar geleden in Peking aan de bel trok, spreekt van een druppel op een gloeiende plaat. De ziekte is volgens haar te wijdverbreid om met een kliniek onder controle te houden.

Veel van de zieke Chinezen raakten besmet met HIV toen ze optraden als bloeddonor. In de late jaren negentig verkochten ze bloed aan bloedbanken die door de overheid werden gerund. Daarbij liet de hygiëne te wensen over.

Volgens verscheidene dorpelingen werd het bloed van verscheidene mensen opgevangen in één bak, waarna het bloedplasma eruit werd gehaald en de vloeistof die overbleef werd teruggepompt. Ook werden naalden verscheidene keren gebruikt, met alle risico's vandien. Op die manier kon de ziekte aids zich snel onder de plaatselijke bevolking verspreiden.

Reacties