Chili klaar voor wet die scheiding legaliseert

29-09-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Tegenstanders, geleid door de katholieke kerk en haar bondgenoten van de Christen Democratische Partij, lobbyen om de wet aan te vullen met tal van verplichtingen voor de gehuwden. Voorbeelden hiervan zijn verplichte huwelijkstherapie, wachttijden voor scheiding oplopend tot vijf jaar en alleen kans op echtbreuk wanneer beide partijen het ermee eens zijn.

Onder de noemer mensenrechten en familiewaarden eisen zij ook dat stellen de keuze moeten krijgen om een huwelijk te kiezen waarbij scheiden niet mogelijk is.

‘Het wordt allemaal een beetje ingewikkeld en sommige van deze voorstellen gaan in de toekomst problemen geven,’ erkent María Antonieta Saá, lid van het Congres dat mede de aanzet gaf tot de wet in 1997. ‘Maar uiteindelijk denk ik dat we een redelijke wet zullen invoeren die Chilenen een eerlijke manier biedt om een huwelijk te beëindigen.’

Uit opiniepeilingen blijkt dat 70 procent van de Chilenen voor de legalisering van scheidingen is. Op dit moment is de enige mogelijkheid om legaal uit elkaar te gaan een nietigverklaring van het huwelijk.

Reacties