Centrale banken helpen elkaar

01-01-2005
Door: Tekst: Evert-jan Quak


DNB focust op landen die deel uitmaken van de door Nederland voorgezeten kiesgroep in het IMF. Deze kiesgroep telt elf landen, waaronder Bulgarije, Roemenië, Israël, Oekraïne, Armenië en Macedonië. Er is gekozen voor samenwerking met juist deze staten omdat de kennis van de bank goed aansluit op de behoeften daar. De landen in kwestie zoeken alle aansluiting bij de Europese Unie en zijn bereid tot modernisering.

Carel van den Berg, coördinator Bureau Technische Samenwerking van DNB: 'Het is zeer gewild werk. Degenen die technische assistentie verlenen, ervaren hun taak als heel bevredigend.' Niet alleen is het werk leuk, het is ook leerzaam - een Human Resource Management-instrument bij uitstek. 'Het stelt jonge medewerkers in staat onder nieuwe, niet-alledaagse omstandigheden te opereren en verrijkende ervaringen op te doen', aldus Van den Berg.

Bureau Technische Samenwerking is betrokken bij een groot aantal programma's. Het zet Internal Audit-afdelingen op en helpt bij het plannen van een efficiënte productie en distributie van chartale middelen (waar mogelijk met hulp van commerciële banken). Daarnaast wordt er advies gegeven over het implementeren van Europese toezichtsrichtlijnen en over risicomanagement. Van den Berg: 'De vraag naar deze programma's groeit enorm. Ook de heer Trichet, president van de Europese Centrale Bank, heeft dit onlangs gesignaleerd.'Reacties