Centraal-Amerikaanse integratie zit in het slop

02-08-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Een eerste stap naar integratie, de hervorming van enkele Centraal-Amerikaanse instellingen, staat op de agenda van een ministerconferentie eind augustus in El Salvador. Tekenend is dat voor de ontmoeting van de Centraal-Amerikaanse ministerraad voor Economische Integratie (COMIENCO) in de hoofdstad San Salvador nog geen precieze datum is vastgelegd.

Op de bijeenkomst staat de hervorming van enkele transnationale organisaties op het programma. Het gaat om het Centraal-Amerikaanse Parlement (PARLACEN), het Centraal-Amerikaanse Integratiesysteem (SICA) en het Centraal-Amerikaanse Hof van Justitie (CACJ). De raadsleden, de economieministers van Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama, hebben besloten de onderhandelingen over een douane-unie uit te stellen tot december.

Voor Luis Guillermo Solís van de Costaricaanse Stichting voor Vrede en Democratie is het van groot belang dat op de top in San Salvador concrete resultaten worden bereikt. Lukt dat niet, dan dreigt de sinds 1998 kwakkelende integratiedynamiek helemaal stil te vallen. Volgens Solis verdween de politieke wil tot integratie toen de regeringen na de ramp met orkaan Mitch in 1998 hun aandacht exclusief op nationale problemen gingen richten.

Opinies

De specialisten zijn het erover eens dat de eerdergenoemde instellingen PARLACEN, SICA en CACJ aan hervorming toe zijn. ‘De resoluties van het Centraal-Amerikaanse parlement zijn niet bindend en dus houdt geen enkel nationaal parlement er rekening mee’, zegt Solís. Aantijgingen van drugshandel en corruptie hebben de reputatie van de parlementsleden geen goed gedaan. Bovendien houden Panama en Belize zich afzijdig en weigert Costa Rica parlementsleden af te vaardigen.

Francisco García van het Guatemalteekse Centraal-Amerikaanse Centrum voor Politieke Studies stelt vast dat overal ter wereld handelsblokken ontstaan, behalve in Centraal-Amerika. ‘Er is een trend naar de concentratie van productiegoederen en kapitaal waaraan de regio zich niet langer kan onttrekken.’ Voor García moet een hervorming van de instellingen gepaard gaan met een succesvol akkoord over een douane-unie.

De verdeeldheid van Centraal-Amerika manifesteerde zich heel duidelijk in de onderhandelingen met de VS over een Centraal-Amerikaanse Vrijhandelszone, zo stelt de Nicaraguaanse socioloog Cirilo Otero. Slechts vijf van de zeven landen nemen eraan deel, ‘wat op zich zout in de wonde heeft gestrooid’. Guatemala, Honduras, Nicaragua en El Salvador ondertekenden een akkoord met Washington in december 2003. Costa Rica volgde een maand later.

Volgens Otero werpt de nabijheid van de VS een schaduw over de integratiebemoeienissen. De EU stelt zich constructiever op, aldus de socioloog. De Unie heeft voor de volgende jaren zo’n 60 miljoen euro gereserveerd voor de bevordering van de Centraal-Amerikaanse eenmaking.

Reacties