Celstraf voor Iraanse blogger ondanks protesten

25-02-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De redacteur Arash Sigarchi wordt beschuldigd van spionage en staatsondermijnende activiteiten. Hij hield een weblog bij, waarin hij kritiek leverde op de Iraanse autoriteiten, die in de afgelopen maanden massaal optraden tegen soortgelijke websites. Ongeveer twintig webloggers werden gevangengenomen.

Die kritiek kwam hem duur te staan. In januari werd hij opgepakt en deze week is hij veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf door een revolutionaire rechtbank, meldden verschillende nieuwsbronnen.

Te vrezen valt dat weblogger Mojtaba Saminejad een zelfde lot te wachten staat. Hij werd eind vorig jaar opgepakt door de Iraanse autoriteiten en zit nog steeds vast.

De nieuwe actiegroep Committee to protect Bloggers had dinsdag 22 februari uitgeroepen tot 'Free Mojtaba en Arash Day'. De organisatie vroeg de wereldwijde gemeenschap van webloggers, de 'blogosphere' om die dag hun weblogs geheel te wijden aan de twee Iraanse bloggers en een banner met een oproep tot vrijlating te plaatsen. Ook riep ze op om vertegenwoordigers van het Iraanse regime een e-mail te sturen.

Bloggers kijken mee

Hoewel de actie veel publiciteit kreeg, heeft deze niet tot een mildere straf geleid. 'Maar de ogen van acht miljoen bloggers zullen meer gericht zijn op Iran door de veroordeling van Sigarchi, niet minder', reageerde campagnewoordvoerder Curt Hopkins donderdag tegenover de Amerikaanse nieuwswebsite The Register. 'De mullahs kunnen geen stap meer zetten zonder dat die wordt verspreid over de blogosphere.

Reporters without Borders veroordeelt de hoge straf voor Sigarchi. 'De autoriteiten willen een voorbeeld stellen. Door deze hoge straf op te leggen tegen een weblogger willen ze journalisten en internetters ontmoedigen om zich online uit te spreken en in contact te treden met buitenlandse media', stelt de organisatie.

Verschillende mensenrechtenorganisaties waarschuwen al langer voor de Iraanse overheidscampagne tegen de talloze weblogs waar Iraniërs hun onvrede over het regime ventileren. 'Omdat de Iraanse wetgeving het de revolutionaire rechtbanken niet toestaat om een burger te straffen voor een politieke overtreding, worden tegenstanders van het regime geregeld ervan beschuldigd spion te zijn, of vijand van de revolutie', aldus Reporters without Borders.

Reacties