Castro wil varkens uit Havana verbannen

14-03-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Veel bewoners zijn niet blij met de wens van Castro, want bij veel gezinnen in Havana lopen varkens in de tuin rond en soms zelfs binnenshuis.

De verbanning van de krulstaarten houdt verband met de strijd tegen een veel kleiner maar schadelijker dier: de aedes aegypti, de mug die de laatste jaren zorgt voor de verspreiding van knokkelkoorts in de stad.

De strijd tegen de varkens wordt een nieuwe veldslag in de oorlog tegen knokkelkoorts. Door de ‘kritische gezondheidssituatie’ lanceerden de autoriteiten begin januari een grote schoonmaak in Havana met de bedoeling alle plassen, modderpoelen en vijvers op te ruimen. Bij de opruiming van vuilnisbelten in de stad is inmiddels twee miljoen kubieke meter afval verzameld.

Het houden van varkens in dichtbevolkte stadsdelen zou de verspreiding van de knokkelkoortsmug in de hand werken. ‘Varkens houden in de stad gaat in tegen de meest elementaire hygiëneregels,’ zegt Castro in een artikel in de krant Granma, de spreekbuis van de Cubaanse communistische partij.

De campagne zal zich vooral toespitsen op de dichtbevolkte centrale wijken van Havana.

Castro zegt dat de maatregelen eerst besproken zullen worden met de inwoners en dat de uitroeiing zonder haast of drastische maatregelen zal gebeuren. De komende maanden zal naar verwachting veel varkensvlees op het menu staan in Havana.

Reacties