Cashewnotencrisis in Guinee-Bissau

16-11-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Guinee-Bissau is één van de allerarmste landen ter wereld. De economie van de voormalige Portugese kolonie leunt volledig op de cashewnoot. 95 procent van de export van het land bestaat uit cashewnoten. Zeker 85 procent van de bevolking is voor hun inkomen, of een deel daarvan, afhankelijk van de teelt van de noot.

 

Normaal gesproken kopen handelaren jaarlijks tonnen cashewnoten van de arme boeren van het West-Afrikaanse land om die vervolgens te verschepen naar India waar ze worden verwerkt alvorens ze op de wereldmarkt terecht komen.

 

Notenallergie

 

De vraag naar de noot stokt echter. Vooral in de Verenigde Staten wordt de noot minder gegeten. Concurrentie van andere noten en vrees voor notenallergie zijn medeverantwoordelijk voor de dalende vraag. Dit, samen met toenemende concurrentie van andere cashewnotenproducerende landen, heeft voor een daling van de prijs gezorgd.

 

De regering van Guinee-Bissau heeft een officiële prijs van 70 dollarcent per kilo vastgesteld. Handelaren vinden die echter veel te hoog. De daadwerkelijke prijs die wordt betaald, ligt rond de 10 dollarcent per kilo. Ter vergelijking: een zakje cashewnoten van 150 gram kost hier bij de Albert Heijn 1,79 euro.

 

Door de lage prijs voor de noten is het inkomen van de arme boeren fors gedaald. Kon je vroeger van de opbrengst van een kilo cashewnoten een kilo rijst kopen. Tegenwoordig kost een kilo rijst het equivalent van vier kilo cashewnoten.

 

Ondervoeding

 

Jose Peter Ita-Gros, de vertegenwoordiger van het World Food Program (WFP) in Guinee-Bissau, waarschuwt voor een verslechtering in de voedselsituatie van het land. 'De situatie is vooral nijpend voor kinderen jonger dan vijf jaar', zei hij tegen Irinnews.

 

De officiële resultaten van een onderzoek naar de voedselsituatie in Guinee-Bissau komen in december naar buiten. Het WFP kan nu al wel zeggen dat het land de grens van acute en chronische ondervoeding reeds heeft bereikt.

 

Overstromingen

 

Behalve van cashewnoten leeft de bevolking van Guinee-Bissau van visserij en de teelt van rijst. Vorig jaar vernietigden overstromingen echter 85 procent van de rijstvelden.

 

Guinee-Bissau heeft begin deze maand aan internationale donoren 460 miljoen dollar aan extra hulp gevraagd. Volgens minister-president Aristides Gomes hebben zij 266 miljoen toegezegd.

 

World Factbook over Guinee-Bissau

Reacties