Caribische eilandenstaat St. Kitts-Nevis stopt suikerproductie

04-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/IPS

De regering van St Kits en Nevis heeft daarom besloten de suikerindustrie niet langer in stand te houden. Volgens Premier Denzil Douglas van St. Kitts betaalt het eiland elk jaar tien miljoen dollar om de industrie te behouden. Terwijl de productiekosten stegen, daalden de marktprijzen.

In zijn toespraak waarin hij het sluiten van de St. Kitts' Sugar Manufactoring Corporation (SSCM) aankondigde noemde hij de suikerindustrie een kankergezwel dat de economie van het land zwaar heeft aangetast.

De hervorming van het suikerbeleid van de Europese Unie zal de suikerindustrie niet overleven, meent de regering. St. Kitts en Nevis probeerden deze hervorming vorig jaar nog tegen te houden.

Vrijhandel
Om sterker te staan in de onderhandelingen over vrijhandel binnen de Wereldhandelsorganisatie, heeft de EU vorig jaar al een korting op garantieprijzen voor boeren en een beperking van de quota aangekondigd.

Het Europese beleid leidt jaarlijks tot een suikeroverschot van zes miljoen ton. Een deel daarvan wordt met exportsubsidies verhandeld, de rest wordt tegen lage prijzen op de wereldmarkt gedumpt. Als ze hun suiker al kwijt kunnen, krijgen kleine boeren in ontwikkelingslanden daarvoor een lage prijs.

De aangekondigde verlaging van de garantieprijs en de quota gaan niet ver genoeg om de dumping te stoppen, stelt de ontwikkelingsorganisatie Oxfam. Wel worden voormalige kolonieën als St Kitt en Nevis de dupe omdat zij nu nog kunnen profiteren van hogere prijzen als zij suiker aan de EU verkopen. Dit voorrangsbeleid staat echter ter discussie.

Rum

Premier Douglas heeft de suikerarbeiders op St Kitts en Nevis beloofd te zorgen voor omscholing en nieuwe banen. Daarnaast wordt gekeken naar alternatieve gebruiksmogelijkheden voor suikerriet. Zo heeft een rumfabrikant uit Schotland belangstelling voor 500 hectare suikerriet voor de rumproductie.

De EU heeft toegezegd St. Kitts en Nevis te steunen bij het ontwikkelen van alternatieven. Zo heeft de EU de Caribische eilandenfederatie een 10,5 miljoen euro ter beschikking gesteld voor IT-gerelateerde werkgelegenheidsprojecten.

Rijke kolonie

De suikerindustrie was drie eeuwen lang de belangrijkste bron van inkomsten voor een groot deel van het Caribische gebied. In 1700 kwamen kolonisten uit Engeland, Frankrijk, Spanje en Nederland naar de regio in de hoop rijk te worden door het verbouwen van suikerriet. De bossen op de eilanden werden gekapt om plaats te maken voor grote plantages.

In deze periode groeide St. Kitts uit tot de rijkste Engelse kolonie in de regio. De vulkanische grond, het klimaat en de eindeloze voorraad slaven bleken ideaal te zijn voor het succesvol verbouwen van suikerriet.

Aan het einde van de 19e eeuw kwam er een eind aan het grote succes van de suikerrietplantages. Suiker bleef wel de belangrijkste bron van inkomsten. Maar in de jaren zeventig is deze rol overgenomen door de toeristenindustrie.

Reacties