Cariben tekenen akkoord over aids-remmers met farmaceutische industrie

10-07-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/IPS

De ondertekening vindt plaats op de aidsconferentie in Barcelona. De Cariben wordt na sub-Sahara Afrika het ergst getroffen door de epidemie. ‘Dit is een grote overwinning voor ons,’ verklaart de Guyaanse Gezondheidsminister Leslie Ramsammy.

Volgens de minister heeft 60 procent van de seropositieven in de Cariben geen toegang tot medicijnen, laat staan aids-remmers. Een HIV- of aids-patiënt in de Cariben betaalt nu 12.000 euro per jaar voor anti-retrovirale drugs. Binnenkort zou een behandeling met aids-remmers zo'n 1.100 euro kosten.

Zo'n 2 procent van de bevolking of ongeveer een half miljoen mensen is volgens de Caribische Task Force seropositief. Dat cijfer houdt geen rekening met Cuba, waar een goed uitgebouwd preventie- en behandelingsprogramma de infectiegraad laag houdt.

Het akkoord tussen de Caribische landen en GlaxoSmithKline, Hoffman-La Roche, Boehringer Ingelheim, Bristol-Myers Squibb, Merck and Co en Abbott Laboratories werd sinds mei onderhandeld en werd afgerond op de Caricom-top van vorige week in Guyana. Volgens premier Douglas is de overwinning des te zoeter omdat de zes bedrijven een akkoord sloten met de Caribische Gemeenschap als geheel, ‘een primeur’.

Reacties