Canadese ban op Braziliaans vlees werkt als boemerang

20-02-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Eerst draaide een lokaal radiostation geen muziek meer van de Canadese zangeres Alanis Morissette. Eigenaren van restaurants en café’s deden Molson bier in de ban en voor de Canadese ambassade werd uitgebreid gebarbecued met Braziliaans rundvlees.

Maar de ludieke acties tegen de rundvleesboycot van de Canadese regering zijn uitgegroeid tot nationale verontwaardiging, schrijft de New York Times. Elke week loopt Brazilië miljoenen gulden aan export van vlees mis.

Havenarbeiders laden Canadese producten al niet meer uit. En het Braziliaans Ruraal Genootschap heeft zijn leden gevraagd mest uit Canada, een van zijn belangrijkste exportproducten naar Brazilië, te boycotten.

Brazilië lijdt dubbel onder de BSE-vrees, omdat binnen de Nafta, het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsverdrag, Mexico en de Verenigde Staten geacht worden Canada te volgen in de boycot.

Er gaat weliswaar slecht 10 procent van het Braziliaanse vlees naar de Nafta-landen (vooral ingeblikt en als bouillon), maar de Brazilianen vrezen vooral de boodschap die uitgaat van een Amerikaanse boycot. Vorige week besloten Maleisië en Bosnië al de Amerikanen te volgen.

Brazilië telt 160 miljoen stuks vee en is ’s werelds grootste exporteur van vlees. De inkomsten per jaar bedragen 800 miljoen dollar.

Volgens de Canadese overheid heeft Brazilië niet de vereiste documentatie kunnen overleggen waaruit blijkt dat zijn vee BSE-vrij is. En daarom wordt om gezondheidsredenen de beeflappen en blikken vlees van zijn markten gebannen.

Volgens de Brazilianen is de boycot ingegeven door kinnesinne. Canada besloot tot de ban één dag nadat de Wereldhandelsorganisatie het Canadese verzoek afwees om een onderzoek in te stellen naar Braziliaanse subsidies aan de eigen vliegtuigindustrie. Daarmee zouden Canadese vliegtuigbouwers worden benadeeld.

De Braziliaanse regering gaat eenzijdige strafmaatregelen tegen Canada instellen als de boycot niet binnen drie weken wordt beëindigd.

Om de gemoederen te sussen heeft de Canadese regering inmiddels een wetenschappelijke missie naar Brazilië gestuurd om de risico’s van BSE te onderzoeken. De conclusies daarvan worden voor 24 februari verwacht.

Reacties