Wereldwijde protesten tegen vrijhandelsverdragen

17-04-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

De actievoerders roepen Duitsland, als voorzitter van de Europese Unie, op om de onderhandelingen over deze vrijhandelsverdragen, officieel Economische Partnerschap Akkoorden (EPA´s) genoemd, op een ander spoor te zetten.

 

Volgens de activisten dwingen de akkoorden ontwikkelingslanden tot een oneerlijke concurrentiestrijd met Europa. Dit is een serieuze bedreiging voor de werkgelegenheid en het levensonderhoud van miljoenen boeren en arbeiders. In plaats van ontwikkeling te bevorderen, werken EPA's armoede zo in de hand, aldus de actievoerders.

 

Alarmklokken

 

De acties vinden plaats in meer dan twintig internationale steden, zoals Londen, WTOBerlijn, en Dakar. In Nederland luiden actievoerders van Both Ends, Fairfood, ICCO, OxfamNovib en SOMO om tien uur 's morgens symbolisch de alarmklokken voor de Duitse ambassade in Den Haag. Daarna zullen zij ook de ambassades van Portugal, Frankrijk, Groot-Brittannië en Kenia aandoen. Oud-vakbondsman en ICCO-bestuursvoorzitter Doekle Terpstra voert namens de actievoerders het woord.

 

De organisaties vragen Europa om in hun handelsovereenkomsten de eis te laten varen dat landen in Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan (de ACS-landen) hun markten in korte tijd verregaand openen. Deze markten zijn nog onvoldoende ontwikkeld om de concurrentie met Europa aan te kunnen.

 

Verder zouden de overeenkomsten de dienstensector, investeringen en andere handelsgerelateerde onderwerpen moeten uitsluiten en zouden minder strikte oorsprongregels moeten worden opgesteld.

 

Deadline

 

Daarnaast verzoeken de organisaties Europa om de druk te halen van de zeer strakke deadline voor de onderhandelingen, eind 2007. Veel van de betrokken landen hebben al aangegeven niet klaar te zijn voor ondertekening. Volgens de organisaties zou de Europese Unie gelijkwaardige handelsvoordelen moeten blijven bieden als de deadline niet wordt gehaald.

 

File written by Adobe Photoshop¨ 4.0Dit geeft ook de ruimte om een goed ontwikkelingsakkoord te onderhandelen. Als de Europese Unie dit niet doet, dreigen bestaande exportsectoren in deze ontwikkelingslanden te verdwijnen. Dit heeft dramatische gevolgen voor de werkgelegenheid, economie en daarmee de leefomstandigheden van miljoenen mensen in ontwikkelingslanden.

 

Daarnaast moet de Europese Unie serieus aan de slag gaan en de ACS-landen helpen met aanpassingskosten voor implementatie van de nieuwe handelsovereenkomsten, het verbeteren van infrastructuur en andere investeringen die noodzakelijk zijn voor de opbouw van de markten van de ACS-landen.

 

 

 

Internationale campagne tegen EPA's

Dossier eerlijke handel ICCO

 

Reacties