Weinig hoop voor allerarmste landen

19-09-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

 

De Verenigde Naties bespreken deze dagen het lot van de minst ontwikkelde landen (LDC's). Op de agenda staat de tussentijdse evaluatie van een actieplan uit 2001, dat erop is gericht de armoede in deze landen binnen 10 jaar te halveren.

Angola, Tsjaad, Equatoriaal-Guinea, Mozambique en Sierra Leone hebben tussen 2001 en 2004 een gemiddelde economische groei van 7 procent doorgemaakt. Desondanks bleef de armoede onder burgers groot. Angola slaagde er bijvoorbeeld niet in zijn bevolking te voorzien van veilig drinkwater of de kindersterfte af te remmen.

 

'Zelfs als de economische statistieken positieve groei tonen, blijft de armoede', zegt Vitale Meja. Zij is programmadirecteur van het Afrikaans Forum voor Schuld en Ontwikkeling.

Volgens Meja is de schuldenlast van de LDC's een belangrijke oorzaak voor armoede.'Met een bevolking van 3,6 miljoen mensen heeft Liberia voor 3,5 miljard dollar schulden aan de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland. Dat betekent dat elke inwoner van Liberia 972 dollar in het krijt staat. Van de Liberianen leeft 85 procent van de inwoners onder de armoedegrens van 1 dollar per dag.'

Oorlog en monocultuur

'In Afrika is corruptie, een slechte infrastructuur en een tekort aan mensen met kennis en ervaring', zegt Imraan Valodia, docent Ontwikkelingsstudies aan de Universiteit van KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika. 'Ook oorlog remt elke ontwikkeling af. Landen zoals de Democratische Republiek Congo en Somalië zinken steeds verder weg in armoede.'

'De LDC's zijn ook vaak zwak op het gebied van de internationale handel. Als ze al voor de wereldmarkt produceren, zijn ze meestal afhankelijk van een enkel gewas, zoals cacao en katoen. De landen hebben ook weinig zeggenschap in organisaties zoals de Wereldhandelsorganisatie.'
 

De Verenigde Naties riepen in 1971 de status van LDC in het leven om die landen speciaal te kunnen begeleiden. Of een land een LDC is, word gemeten aan het inkomen van een land, de economische kwetsbaarheid en het welzijn van burgers. Wereldwijd zijn er zo'n vijftig LDC's, verspreid over Azië, de Stille Oceaan en de Caraïben.

Afrika telde 35 jaar geleden 18 LDC's, nu zijn dat er 34. Alleen Botswana slaagde er in 1994 in zich van zijn LDC-status te ontdoen.

 

 

 

 

Reacties