VS openen deuren voor rozen uit Uganda

28-02-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

Uganda exporteert al langer bloemen naar landen als Nederland en Groot-Brittannië, en nu dus ook naar Amerika.

 

De export wordt niet beperkt door allerlei heffingen, die het vaak moeilijk maken voor Afrikaanse landen om handel te drijven met de VS. In het kader van de 'Growth and Opportunity Act' is het mogelijk voor Uganda om producten heffingenvrij te exporteren naar de VS.

 

De Amerikaanse overheidsorganisatie voor ontwikkelingssamenwerking USAID heeft Rosebud geholpen met het papierwerk dat bij de export komt kijken. De organisatie meldde vorige week trots dat een eerste lading rozen is geleverd. 

 

Ruim 80 % van de bevolking van Uganda werkt in de landbouw. De sector is goed voor bijna de helft van het BNP. Koffie is veruit het belangrijkste exportprodukt. Daarna volgen suiker, katoen, bloemen, vis en vlees.

De nieuwe afzetmarkt is goed voor de werkgelegenheid in Uganda. Bloemen zijn het op vijf na grootste exportartikel van het Oost-Afrikaanse land. Iedere arbeider in de bloemenindustrie onderhoudt gemiddeld vijf mensen in zijn of haar omgeving, volgens USAID. Vooral vrouwen profiteren van de groei in de bedrijfstak; 60 tot 80 procent van de werknemers in de bloemenindustrie is vrouw.
 

 De overheid van Uganda heeft een plan opgesteld om de oppervlakte van de bloemensector te laten groeien tot 360 hectare in 2007, meldde de vaksite Hortinews in december. Behalve rozen kweekt het land ook veel chrysanten.

 

 

Persbericht USAID
Landengids Uganda (Engels)
Rosebud LTD
BothEnds over bloementeelt Afrika

 

Reacties