Stayokay verleidt zijn gasten tot spaarzaamheid

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Jan Sistermans van Stayokay Vondelpark

Jan Sistermans
(Foto: Gerben Vlasveld)

“Kijk hier eens”, zegt Jan Sistermans (42) terwijl hij met zijn vuist op een kleurige kledingkast bonkt in een slaapkamer van zijn Stayokay-hostel naast het Vondelpark. “Minstens twintig jaar oud en onooglijk, totdat we de deuren van een leuk printje voorzagen. Nu kunnen ze weer jaren mee.” De bestickerde kledingkasten staan volgens de manager van de grote (536 bedden) vestiging aan het hoofdstedelijke stadspark symbool voor de moeite die Stayokay doet om met oog voor het milieu te opereren.
Die duurzaamheid gaat binnen de hostelketen verder dan oud-Hollandese zuinigheid, vertelt Marijke Schreiner (52), algemeen directeur van Stayokay sinds 2008. “Omdat we zijn opgericht als een stichting en dus niet alleen maar op winst uit zijn, zijn we sowieso al met duurzaamheid en sociaal ondernemen bezig. Het zit ons in het bloed.”

De voetafdruk is nu 6,74 kilogram per bezoeker per nacht, en moet met 5 % worden teruggebracht in 2015

En dat gaat verder dan een stel oude kasten van de vuilnisbelt redden, vertelt Schreiner. Stayokay serveert bijvoorbeeld zoveel mogelijk biologisch en duurzaam verbouwd voedsel aan zijn gasten, en zit momenteel met energieleveranciers om tafel om alle vestigingen definitief over te laten stappen op windenergie. Verbouwingen van hostels hebben een duurzaam karakter, er worden biologisch afbreekbare bouwmaterialen gebruikt en het ontwerp is gericht op energiebesparing.

Zonnewarmte
In de nieuwe vestiging in Bergen op Zoom fungeert de zon gedurende de winter bijvoorbeeld als een belangrijke warmtebron, terwijl de zonnewarmte in de zomer goeddeels buiten gehouden wordt door slim ontwerp. Doel van dit alles: de CO2-voetafdruk van Stayokay zo klein mogelijk maken. Die voetafdruk is nu 6,74 kilogram per bezoeker per nacht, en moet met vijf procent worden teruggebracht in 2015. Niet omdat het tegenwoordig hip is om milieubewust te zijn, maar omdat het voor Stayokay de gewoonste zaak van de wereld is om groen te doen.

'Goed bezig'-campagne
(Foto: Stayokay)

Groene ambassadeur
Voor de hostelketen is duurzaamheid altijd belangrijk geweest, maar voor de buitenwereld gold dat lange tijd niet, denkt de directeur van Stayokay: “De wereld wil de laatste jaren meer over duurzaamheid horen, mensen staan er meer voor open. Voor ons is het altijd de normaalste zaak van de wereld geweest om zo duurzaam mogelijk onze hostels te runnen. Maar nu willen we er ook echt meer ruchtbaarheid aan gaan geven.”
Onder Schreiners leiding moeten alle Stayokay vestigingen samen zich de komende tijd  definitief op de kaart zetten als de meest duurzame hotelketen van Nederland. Daarom heeft iedere hostelvestiging tegenwoordig minimaal één ‘groene ambassadeur’ die naast zijn of haar normale werkzaamheden een aantal uur per week wordt ingeroosterd om aan de slag te gaan met het verduurzamen van de bedrijfsvoering, en startte Stayokay drie jaar geleden de campagne Goed Bezig! Onder deze naam zet Stayokay zich in haar gasten én medewerkers bewust te  maken  van het belang van duurzaamheid, en ze aan te zetten om zuinig met zaken als elektriciteit en water om te springen.

Alle vestigingen knipten eind maart een uurtje het licht uit in het teken van Earth Hour

Besparingstip op wc
“Maar nooit met een geheven vingertje”, benadrukt Sistermans, de Amsterdamse Stayokay-manager. “Altijd met een knipoog, want we zijn in de eerste plaats gastheer of gastvrouw. Duurzaamheid komt pas op de tweede plek.” Dat betekent dat Stayokay met ludieke acties milieubewustzijn probeert te kweken bij haar gasten: alle vestigingen knipten eind maart bijvoorbeeld een uurtje het licht uit in het teken van Earth Hour, en in de hal van de Vondelparkvestiging staat standaard een grote glazen ‘tassenbol’ waarin bezoekers hun plastic boodschappentassen kunnen achterlaten voor volgende gebruikers. Daarnaast hangen op alle wc’s posters met besparingstips.

“Het is nodig dat de gast meewerkt. Als hij of zij denkt: ‘goh wat is het heet in de kamer, ik gooi het raam open’ terwijl de verwarming staat te loeien, dan hebben onze inspanningen niet zo veel zin”, zegt Sistermans. De gemiddelde gast is tegenwoordig wel een stuk meer milieubewust dan vroeger, denkt de vestigingsmanager. “Een gast vroeg me laatst nog of we een afvalbak hadden waar hij zijn PET-flesje weg kon gooien. In mijn jeugd was niemand daarmee bezig, zo’n drinkflesje verdween toen gewoon in het restafval.”

Duitse Christele Baonga en Daphne Nolta
(Foto: Gerben Vlasveld)

Ontbijt
Een kleine steekproef in de loungeruimte van Stayokay Amsterdam Vondelpark leert dat er voor het hostel nog wel wat werk in het verschiet ligt qua bewustmaking van de gasten: Christele Baonga (18) en Daphne Nolte (18), twee vriendinnen uit Berlijn, hebben op hun tweede dag nog niks gemerkt van aansporingen tot duurzaam gedrag. De lijst met duurzaamheidstips in de wc hebben ze niet gezien. “Ik zag dat het ontbijt all organic is, dat is zonder twijfel maar verder heb ik er niets van meegekregen”, zegt Nolte, die er naar eigen zeggen een duurzame levensstijl op nahoudt. “We wisten van tevoren niet dat Stayokay zo’n groen karakter heeft, dat was toeval.”

Vuilnisbak
Volgens Eva van Dijk (37), één van de twee groene ambassadeurs van de Vondelparkvestiging, kan Stayokay niet ver genoeg gaan in het verduurzamen, zeker op het gebied van voedselbesparing. “Ik werkte vroeger bij het lopend buffet in het restaurant, waar gasten zelf hun bord kunnen opscheppen. Ik heb met eigen ogen gezien hoe ontzettend veel voedsel niet wordt opgegeten en in de vuilnisbak belandt.” Voor de kritische Van Dijk vormde die verspilling een bron van inspiratie: ze startte er het Nederlandse voedseldeelplatform Foodsharing door op.

Door de strenge voedselwarenwet mag je eten dat meer dan twee uur buiten de ijskast is geweest niet opnieuw serveren

Toch is Van Dijk Stayokay erkentelijk voor de initiatieven op het gebied van duurzaamheid en beseft ze dat een "honderd procent groene bedrijfsvoering" lastig te bereiken is. “In het geval van het buffet is het heel moeilijk om geen voedsel te verspillen. Door de strenge voedselwarenwet mag je eten dat meer dan twee uur buiten de ijskast is geweest niet opnieuw serveren of weggeven aan de voedselbank, dan wordt het dus weggegooid. Bovendien is het wel zo dat de CO2-voetafdruk van Stayokay ten opzichte van veel andere hostels erg klein is.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons