Achtergrond

Paraguayaanse vrouwen slaan handen ineen tegen hoge prijzen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vrouw paraguayMujeres Unidas noemen ze zich, de Verenigde Vrouwen. 56 vrouwen uit de stad Limpio, bij de hoofdstad Asunción, doen samen hun aankopen in het groot. Ze dragen elk maandelijks 110.000 guarani (11 euro) bij. Daarmee gaan ze naar de belangrijkste groothandelsmarkten aan de rand van de hoofdstad om er de goedkoopste prijzen te zoeken en met de verkopers te onderhandelen. De Mujeres Unidas kopen vooral basisproducten zoals rijst, suiker, olie, bloem en zout, en als er nog wat geld over is ook groenten en zeep. Rundvlees en zuivelproducten vallen buiten het opzet omdat ze te duur geworden zijn. “Het is verschrikkelijk hoe de prijzen gestegen zijn”, zegt Ramona Pérez, voorzitster van Mujeres Unidas. “Onze bijdragen volstaan niet meer.”

Solidariteit
De groep ontstond in 2006, toen de eerste gevolgen van de stijgende voedselprijzen in Paraguay de kop op staken en solidariteit een harde noodzaak werd. De kosten voor de basisproducten stegen dat jaar met 26 procent, blijkt uit cijfers van de Paraguayaanse centrale bank. Vorig jaar ging ze nog eens met 40 procent omhoog.
 

Armoede in Paraguay
De Verenigde Naties schatten dat de inflatie vorig jaar 270.000 Paraguayanen naar de bitterste armoede deed afglijden, dit jaar dreigen daar nog eens 140.000 mensen bij te komen. De Paraguayaanse overheid heeft zich geëngageerd om tegen 2015 de extreme armoede tot acht procent terug te brengen, maar de laatste cijfers zijn weinig bemoedigend. “Onze voorspelling is dat we er nog op achteruitgaan, want het ziet ernaar uit dat de prijzen van voedingsproducten blijven stijgen”, zegt Julio Fernández, coördinator van het VN-project Investeren in de Mensen (Invertir en la Gente).

Volgens Fernández is Paraguay uiterst kwetsbaar door een combinatie van factoren: de sterk gestegen internationale olieprijzen die de landbouwproductie duurder maken, het zware conflict tussen regering en landbouwers in buurland Argentinië en de schaarste van sommige producten zoals rijst uit Brazilië.

Groei
Paradoxaal genoeg kende de Paraguayaanse economie vorig jaar een historische groei van 6,8 procent, de sterkste stijging van de afgelopen kwarteeuw. Dat is vooral te danken aan de export van soja – Paraguay is de vierde grootste sojaproducent ter wereld – en rundvlees, en aan de groeiende dynamiek in de bouw- en communicatiesector. Ook de werkloosheid daalde, vorig jaar van 11,1 naar 8,5 procent.

“Maar men heeft niet kunnen profiteren van die gunstige situatie door de aanhoudende stijging van de voedselprijzen, die de armste inkomens grotendeels uitholde”, zegt Fernández. De armste gezinnen besteden naar schatting meer dan 70 procent van hun karige inkomen aan voedingswaren, een percentage dat nog zal toenemen naarmate de voedselprijzen stijgen.
Volgens de Verenigde Naties is een combinatie van economische groei en hoge inflatie niet wenselijk. Een VN-studie wijst erop dat in 2004 en 2005 het bruto binnenlands product trager groeide in Paraguay maar dat door de stabielere voedselprijzen de extreme armoede daalde. Vorig jaar groeide de economie zeer sterk maar nam ook de inflatie toe, waardoor de extreme armoede ineens weer toenam.

De producenten worden er beter van maar bij de consumenten groeit de bezorgdheid. De Mujeres Unidas moesten de voorbije manden hun bijdrage al optrekken van 100.000 naar 110.000 guarani’s. Ze leren nu zelf brood bakken en zijn onderhandelingen begonnen met fruit- en groentenproducenten om rechtstreeks bij hen te kopen en niet langer op de groothandelsmarkten. “Alleen zo kunnen we overleven”, zegt voorzitster Ramona Pérez.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons