Achtergrond

Paasei met passie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Zo verantwoord kan chocolamaken zijn. Chocolade-ondernemer in Vietnam, Arthur Dontje, vertelt over zijn duurzame en mensvriendelijke fabriek.

Arthur Dontje, eigenaar van chocoladedecoratiefabriek Dobla, doet alleen zaken met leveranciers als zij de bestellingen in ‘schone’ auto’s aanleveren. Zijn passie voor sociaal en duurzaam ondernemen is minstens zo groot als die voor de kunst van het chocolademaken. ,,Ook onze eigen accountant mag niet meer in een dikke BMW komen.”  

De bakkerszoon uit Alkmaar neemt zijn groene beleid serieus. En dat niet alleen, hij hoopt dat hij andere bedrijven kan warm maken om ook ‘groen’ te gaan denken. ,,Het is een kwestie van opvoeden”.

Dontje, die zelf in een Fisker rijdt, vertelt dat hij zijn leveranciers drie jaar de tijd heeft gegeven om over te schakelen op milieuvriendelijkere, hybride auto’s. ,,Veertig procent doet dit al. Twee zijn gestopt, maar ik ben ervan overtuigd dat een groot deel van de overige zestig procent binnen anderhalf jaar tijd ook meegaat.”

Dobla levert wereldwijd chocoladedecoraties aan banket- en patisseriezaken, supermarkten, hotelketens, dessert- en taartproducenten en de ijsindustrie. Het bedrijf heeft vestigingen in Nederland, België en de Verenigde Staten.

Twee jaar geleden opende Dontje een hypermoderne fabriek in Vietnam, waar handgemaakte chocoladekunstwerkjes voor het hogere marktsegment worden gemaakt. 

Hier tussen de zonnige fruitgaarden, rubber- en cacaoplantages wordt hard gewerkt aan de laatste paasbestellingen. Werknemers met mondkapjes in witte overjassen spuiten lachende kuikentjes op en schuiven kunstig gefabriceerde bronskleurige chocolade-eieren in stapels dozen.

Het personeel krijgt veertig procent meer betaald dan de gemiddelde Vietnamese arbeider en een opleiding om hen de decoreerkunst bij te brengen. Ook zijn er goede sociale voorzieningen en verzekeringen voor de 140 werknemers.

,,Ze beginnen met een intensieve cursus Engels, waarna uitgebreide lessen in hygiëne volgen. Daarna leren ze te werken met chocola en kunnen ze uiteindelijk hun diploma voor chocolatier behalen. Wekelijks kloppen er vijftig sollicitanten bij ons aan, terwijl de buren geen personeel kunnen vinden.”

Dobla werkt met UTZ-gecertificeerde grondstoffen uit duurzame landbouw, zoals cacaoboter en suiker, die het bedrijf inkoopt in België. ,,Ik betaal zo’n 375 dollar per ton meer voor cacao via UTZ dan cacao uit niet-duurzame landbouw. Maar ik weet nu wat de boer vangt en dat het wordt verbouwd zonder kinderarbeid of chemicaliën.”  

Ook helpt Dontje kleine boeren in Vietnam om de cacaoproductie te verbeteren. ,,De kwaliteit die wij nodig hebben, is nog moeilijk te vinden in deze regio. Maar we zijn het van de grond aan het tillen. Ik denk dat het volgend jaar moet lukken.” 

Hij raakte geinspireerd door een artikel enkele jaren geleden in de krant. ,,Daarin las ik dat bij de meeste supermarkten en winkels geen enkele chocoladeletter of paasei te koop was, dat is gekeurd op duurzaamheid of arbeidsomstandigheden tijdens de productie.”

Dontje is vooral trots op zijn zonnepanelen. ,,Momenteel komt dertig procent van de stroom in onze fabrieken uit zonne-energie. En dat zijn we aan het opvoeren. Al het water dat we afvoeren, wordt gereinigd. En we verschepen onze producten met containerbedrijven die schonere dieselsoorten gebruiken.”  

Alle verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en biologisch afbreekbaar. ,,In 2020 moeten alle verpakkingen CO2-neutraal zijn. Zo onderzoeken we een nieuwe technologie om verpakkingen van zetmeel te gaan maken. Het kan al wel, maar het is nog niet verkrijgbaar op de markt.”  

Dontje geeft toe dat hij niet aan alles kan voldoen. ,,Je kunt het niet in één dag voor elkaar krijgen. Maar we moeten allemaal een stapje terug doen. De volgende generatie moet ook leven op deze aarde. Er wordt veel over geschreven, maar weinig aan gedaan. Ik wil laten zien dat je toch leuk geld kunt verdienen, en tegelijkertijd duurzaam ondernemen en jonge mensen helpen aan een betere toekomst.”

Foto Chee Meng Au Yong

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons