Achtergrond

Op Bezoek bij VSO

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Renate
Renate de Jong

Wat doet VSO precies?
Wij werken aan een wereld zonder armoede door te zorgen dat kennis gedeeld kan worden. Als er in een ontwikkelingsland bij een organisatie behoefte is aan een expert op een bepaald gebied, kunnen ze een beroep doen op VSO. Wij zorgen dan dat er iemand naartoe gaat die zijn of haar specialistische kennis over kan brengen. Dit gebeurt op allerlei gebieden: van veehouderij tot gezondheidszorg en ecotoerisme. We sturen mensen op pad voor een periode van twee jaar. Door een ruime periode de tijd te nemen, zorgen we dat er een duurzame verandering kan plaatsvinden.

Wat voor mensen sturen jullie zoal op pad?
We werken met deskundigen op drie vakgebieden: Gezondheidzorg en onderwijs; Business, management en IT; en ‘Natural recources’. We zenden dus allerlei professionals uit: managers, artsen, leraren, landbouwdeskundigen, fondsenwervers, IT-ers enzovoort. Je moet minimaal een Hbo-opleiding hebben en minstens twee jaar werkervaring. Omdat je advies gaat geven is het belangrijk dat je jouw vakgebied door en door kent.

Welke eigenschappen zijn belangrijk voor zo’n taak?
Je moet flexibel zijn en kunnen roeien met de riemen die je hebt. De kantoren, ziekenhuizen of scholen waar onze sollicitanten terecht komen, zijn natuurlijk allemaal niet zo goed uitgerust als hier in Nederland. Verder is het belangrijk dat je kunt omgaan met verschillende soorten mensen. Zo kunnen bazen van organisaties nog wel eens flink autoritair zijn en het best moeilijk vinden om advies aan te nemen. Om die reden is bescheidenheid misschien nog wel de belangrijkste eigenschap. Je moet respect hebben voor de mensen daar en echt willen samenwerken, in plaats van je kennis eenzijdig opleggen.

Hoe zit het met salaris en kun je je kinderen meenemen?
Je moet het werk zien als vrijwilligerswerk waarvoor je een passende vergoeding krijgt. Die is gelijk aan het lokale salaris. Verwacht ook niet dat je in een blanke ‘compound’ terecht komt en in een witte jeep gaat rondrijden. Je wordt gewoon collega en je leeft in principe hetzelfde als de andere mensen van de organisatie waar je terecht komt. Partner en kinderen mogen wel mee, maar dat regelt VSO niet voor je.

Hoe werkt de sollicitatieprocedure?
Je vult online een registratieformulier in met basis-informatie. Die bekijk ik en als je aan de voorwaarden voldoet, dan nodigen wij je uit om een volledige sollicitatie in te vullen. Zien we je dan nog steeds als een geschikte kandidaat, dan begeleidt één van onze mensen je door de verdere procedure: een assesment, waarin we kijken hoe je op bepaalde situaties reageert en twee trainingen. De hele procedure duurt gemiddeld ongeveer een half jaar en aan het einde ervan ben je goed voorbereid om op pad te gaan.

kantoor VSO
Kantoor VSO

Zoeken jullie ook wel eens mensen om op kantoor in Nederland te komen werken?
We werken met ongeveer dertig mensen op het kantoor in Utrecht. We hebben niet zo vaak vacatures. Als er wel een functie open staat, krijgen we vaak erg veel reacties. De laatste tijd is er een trend gaande dat er veel mensen uit de commerciële sector aangenomen worden in de non-profit sector. Zij zijn in het algemeen gewend om heel resultaatgericht te werken, wat een goede aanvulling is op de kwaliteiten die organisaties als VSO al in huis hebben. Ik heb zelf bijvoorbeeld vijf jaar bij Randstad gewerkt, waar ik een erg goede basis heb gelegd voor het werk dat ik nu doe.

Zijn jullie hier op kantoor ook bezig met een betere wereld?
Ja, dat is het leuke aan bij VSO werken. Iedereen doet het werk met passie. Dat vind ik een groot verschil met de commerciële sector. Dit betekent dat alle medewerkers naast hun kerntaken bij VSO ook aan een betere wereld denken. Zo doen sommigen er nog vrijwilligerswerk naast en de koelkast ligt vol met biologische kaasjes. Ruim tweederde van ons is vrouw, dus wat we ook weleens doen is kledingruilparty’s houden. Duurzaam en natuurlijk hartstikke leuk!

Patrick Lynn - marketing advisor Indonesia. ©VSO Patrick Guitjens D27F4363a
Indonesië. Foto: Patrick Guitjens

LEZERSVRAAG VAN PASCAL
Is het ook mogelijk om voor een periode van minder dan een jaar, uitgezonden te worden naar het buitenland?
Nu nog niet, maar we zijn hier wel mee bezig, omdat deze vraag vaak gesteld wordt. Wij willen graag duurzame verandering teweeg kunnen brengen, dus we zijn aan het zoeken naar een manier om dit met korte opdrachten toch te kunnen doen. Voor artsen is het al wel mogelijk om voor een kortere periode uitgezonden te worden.

LEZERSVRAAG VAN FEMKE 
Hoe kan ik met mijn achtergrond als beeldend kunstenaar, intercedent en sollicitatietrainer aan de slag bij een organisatie als VSO? Ik wil graag een kentering in mijn leven richting ontwikkelingswerk. Hoe kan ik onderscheidend zijn ten opzichte van andere sollicitanten?
Als ik je vraag zo lees, dan kom je vooral over als een generalist. Wij zijn juist op zoek naar vakspecialisten, die hun gedegen kennis kunnen overbrengen. Het is dus de vraag welke ervaring je precies hebt, bijvoorbeeld als sollicitatietrainer. Een zeer ervaren personeelsadviseur wordt bijvoorbeeld wel eens gevraagd.

LEZERSVRAAG VAN MARION
Ik heb jarenlang in de podiumkunsten gewerkt als creatief ondernemer. Ik wil graag duurzaam carrière maken, maar de overstap is moeilijk door mijn leeftijd (53). Staat VSO ook open voor 50-plussers in haar teams?
Wij krijgen eigenlijk nooit aanvragen op het gebied van kunst, maar je leeftijd is geen enkel probleem. De meeste mensen die we uitzenden zijn of dertigers die nog niet helemaal ‘gesetteld’ zijn, of eind vijftigers die aan het einde van hun carrière hun kennis nog eens op een andere manier willen inzetten. Ook op het hoofdkantoor is bij het aannemen van mensen leeftijd geen criterium, maar zoeken we de meest geschikte kandidaat.

LEZERSVRAAG VAN JANNEKE
In welke mate heeft VSO ‘last’ van de bezuinigingen binnen de sector? Heeft dat gevolgen voor jullie strategie? Kan VSO bijvoorbeeld minder mensen uitzenden dan voorheen? Zijn er ook banen voor bijvoorbeeld beleidsadviseurs/organisatieadviseurs?
Onze strategie is gelijk gebleven: ‘sharing skills’, met als doel armoedebestrijding. We hebben inderdaad te maken met bezuinigingen, maar we zijn juist daardoor nog ambitieuzer geworden en we proberen efficiënter te werken. Zo hebben we de aanmeldingsprocedure verbeterd met digitale formulieren. We zenden nog steeds evenveel mensen uit. Beleids- en organisatieadviseurs worden af en toe gevraagd, maar het aanbod is ook groot. Je moet dus wel iets extra’s hebben als je uitgezonden wilt worden. Bijvoorbeeld dat je al eerder trainingen hebt gegeven.

Foto boven: Uitgezonden door VSO. Foto van VSO.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons