Nike wil geen ballen meer van ‘foute’ fabrikant

24-11-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

Saga Sports, gevestigd in het Pakistaanse Sialkot, heeft volgens onderzoek van Nike werknemers lastig gevallen, mensen ten onrechte ontslagen en structureel te lage lonen betaald.

Bovendien zou Saga werk hebben uitbesteed aan thuisateliers. Dat verbiedt Nike, omdat de kans dat onderbetaalde kinderarbeid in dit soort ateliers voorkomt, te groot is. Deze opstelling is begrijpelijk maar heeft weer als schaduwkant dat de meeste vrouwen worden uitgesloten worden van het productiewerk. Zij mogen van hun man of familie niet in fabrieken werken.

 

Kinderarbeid
Het bedrijf Saga Sports opende in 1996 haar deuren met de veelbelovende uitspraak geen gebruik te maken van kinderarbeid, een groot probleem in Pakistan. In 1997 tekende Sialkot een overeenkomst met de Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties (ILO) en de wereldvoetbalbond Fifa, waarin ze stelling namen tegen kinderarbeid in ballenproductiebedrijven.

In Sialkot worden voetballen handmatig genaaid. Niet alleen Nike, maar ook andere grote leveranciers doen er zaken met de lokale ballenbedrijfjes. Zo'n 80 procent van alle voetballen wordt er gemaakt.

De beslissing van Nike zal vierduizend werknemers hun baan kosten, zei Saga tegen de Houston Chronicle. In een persbericht laat Nike weten dat het samen met andere belanghebbenden nadenkt over oplossing voor de gedupeerde werknemers. Het bedrijf zou hierbij ook de regering, niet-gouvernmentele organisaties en producenten betrekken.

 

Drastisch
Het bedrijf benadrukt in een persbericht dat het beleid om de samenwerking met Saga Sports te beëindigen, past in het beleid van sociaal verantwoord ondernemen.

Mensenrechtengroeperingen betreuren dit drastische besluit. 'Nike heeft de macht om de wantoestanden aan de kaak te stellen en verbeteringen af te dwingen. Dat is een betere oplossing dan terugtrekking', zegt Nell Greenberg van de mensenrechtenorganisatie Global Exchange in The News Review, een krant in de Amerikaanse staat Oregon waar het hoofdkantoor van Nike is gevestigd.

 

Prijzen
Nike kan slechte werkomstandigheden aanpakken, stelt ook Katherine Daniels van Oxfam America in dezelfde krant. Als marktleider moet het bedrijf bijvoorbeeld de prijzen aanpassen, om betere werkomstandigheden te kunnen garanderen.

Sportgigant Nike zegt dat het verschillende pogingen heeft gedaan om de werkomstandigheden van de arbeiders te verbeteren. Toen bleek dat het niet ging lukken, besloot het bedrijf de samenwerking stop te zetten. De productie van Nikeballen heeft nu volledig in China en Thailand plaats.

 

 

 

 

Reacties