Achtergrond

Nigeria pakt de tabaksindustrie aan

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

20070704_africakidsmoke_2387316_18De Nigeriaanse regering verwijt British American Tobacco (BAT), Philip Morris en International Tobacco Ltd. dat zij sinds het wegvallen van markten in het Westen nieuwe rokers zijn gaan werven onder jongeren in ontwikkelingslanden. Het toenemende aantal jonge rokers zal een te zware wissel op de gezondheidszorg gaan trekken, aldus de regering.

 

Tieners marketingdoelwit
Babtunde Irukera, de advocaat van de overheid, denkt dat Nigeria een sterke zaak heeft. Op basis van documenten die tijdens eerdere rechtszaken tegen de tabaksindustrie in de Verenigde Staten zijn komen bovendrijven, denkt hij hard te kunnen maken dat de tabaksindustrie besloot om campagnes op te zetten die roken bij tieners in arme landen populair moest maken.

 

De tabaksindustrie maakt volgens Akinbode Oluwafemi, van de Nigeriaanse anti-rokersvereniging, misbruik van het feit dat de regels voor de marketing van tabak in arme landen minder streng zijn dan in Europa en Noord-Amerika.

nigeria tabaksreclame
Nigeriaanse sigarettenreclame

“De tabaksfabrikanten organiseren concerten met bekende artiesten en maken spotjes met daarin rijke, knappe jonge mensen die roken,” aldus Oluwafemi. “Ook sponsoren ze de vertoning van populaire films als de Matrix en Oceans Eleven.”
 

 

Meer jonge rokers

Dit verklaart volgens hem waarom het aantal rokers in Amerika en Europa daalt, terwijl het aantal rokers in Nigeria jaarlijks met bijna 20 procent stijgt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat een op de vijf jonge Nigerianen rookt.

 

De tabaksindustrie ontkent dat ze jacht zou maken op jongeren. Critici beschuldigen de Nigeriaanse regering bovendien van hypocrisie en geldhonger. De regering probeert nu geld te halen bij bedrijven die een paar jaar geleden nog belastingvoordelen kregen als ze zich in het land zouden vestigen. BAT heeft onlangs nog een fabriek in het West-Afrikaanse land geopend. Nigeriaanse antirook posterOok zou de claim van 42 miljard dollar niet in verhouding staan met de extra kosten die de gezondheidszorg zou maken door het toenemend aantal rokers.

 

Ontmoedigingsbeleid
Nigeria heeft volgens de critici ook minder dan andere Afrikaanse landen zijn best gedaan om het roken te ontmoedigen. Zo is het in Nigeria nog steeds toegestaan om sigaretten los te verkopen. Hierdoor zijn ze voor kinderen makkelijker aan te schaffen. De laatste tijd is de Nigeriaanse regering wel bezig met een inhaalslag. Zo is het sinds kort verboden om rookreclames op billboards te plaatsen.

 

De zaak zal in maart voorkomen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons