Nederlander heeft buik vol van de acceptgiro

15-01-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld

Dat blijkt uit een online enquête die het maandblad onzeWereld liet houden onder 500 willekeurige Nederlanders en ook nog eens onder 400 abonnees.
 

De belangrijkste conclusie van de nieuwe onzeWereld-enquête is positief: de betrokkenheid van de Nederlandse burger bij een betere wereld neemt toe. Een aanzienlijk hoger percentage dan vorig jaar heeft met betrekking tot het eigen gedrag goede voornemens die bijdragen aan een betere wereld. Het is gestegen van 9 naar 34 procent. De conclusie is des te opmerkelijker omdat een stevige meerderheid van de Nederlanders (63 procent) eigenlijk al vindt dat ze voldoende doet voor een betere wereld. Opmerkelijk is ook dat de goede voornemens allang niet meer beperkt zijn tot het geven van geld. Een aanzienlijke 34 procent wil in 2007 meer fair-tradeproducten gaan kopen, terwijl 23 procent zich wil gaan aanmelden als vrijwilliger voor een goed doel.

Imagoprobleem


Goededoelenorganisaties komen niet zo best naar voren uit de enquête. Maar liefst 57 procent van de Nederlandse burgers vindt dat goededoelenorganisaties onvoldoende verantwoording afleggen over de besteding van hun giften. Vorig jaar was dat nog 35 procent. Verder stoort maar liefst 69 procent van de Nederlandse bevolking zich aan de wijze waarop goede doelen geld werven en is dat bij 74 procent zelfs van invloed op hun geefgedrag. Ook vinden in vergelijking tot vorig jaar meer Nederlanders dat directeuren van goede doelenorganisaties minder dan 50.000 euro bruto per jaar mogen verdienen (73 procent) en dat er slechts 5 procent of minder aan de strijkstok mag blijven hangen (70 procent).

'De verwachtingen van donateurs zijn strijdig met elkaar. Aan de ene kant zeggen mensen dat er niet te veel aan de strijkstok mag blijven hangen en dat directeuren bij goededoelenorganisaties niet te veel mogen verdienen. Aan de andere kant verwachten ze wel professionele organisaties met mensen die weten hoe ze een bedrijf effectief moeten leiden, die resultaten boeken en daarover verantwoording afleggen aan de donateurs.' (Tjipke Bergsma, vanaf 1 juli 2007, directeur van Plan Nederland).

Lees verder voor de antwoorden op de volledige enquête en andere reacties van politici, ontwikkelingsorganisaties en deskundigen op de site van onzeWereld

 

 

Reacties