‘Nederland importeert foute soja uit Brazilië’

04-11-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Bij het schip Nordmoritz, dat is afgemeerd met een bulktransport soja van importeur Cargill hingen actievoerders vrijdagochtend op een ponton een meterslang spandoek met de tekst 'Geen houtkap voor speklap'. Daarmee verwijzen Milieudefensie en Cordaid naar het feit dat het overgrote deel van de import van soja in Nederland terecht komt in veevoer voor varkens en vleeskuikens.

 

 

Actie soja
Actie in de Amsterdamse haven. Foto: Milieudefensie/René Houkema

 


Cordaid en Milieudefensie hebben in samenwerking met twee Braziliaanse organisaties onderzoek laten verrichten naar de sociale en ecologische gevolgen van de grootschalige sojaproductie. Uit het rapport 'Van oerwoud tot kippenbout' blijkt dat bij een aantal grote bedrijven sprake is van slavernij, gewelddadige onteigeningen en overtreding van milieuwetten.

Verder hebben de onderzoekers de route die de soja uit Brazilië aflegt, in kaart gebracht. Nederland, na China de grootste soja-importeur ter wereld, is een van de belangrijkste bestemmingen. Het afgelopen half jaar zijn vanuit de onderzochte regio in Brazilië zeven schepen naar Nederland vertrokken. Volgens de onderzoeker werd alle soja geleverd aan importeur en verwerker Cargill.

De onderzoekers hebben kunnen vaststellen welke Nederlandse veehouders en slachters het vee verwerken dat met deze 'foute' soja is gevoerd. Cordaid en Milieudefensie roepen de Nederlandse overheid en de betrokken bedrijven op maatregelen te nemen tegen de geconstateerde misstanden.

 

 

Rapport 'Van oerwoud tot kippenbout'

Reacties