Achtergrond

Namibië: uitkering vergroot werkgelegenheid

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Het dorpje Otjivero-Omitara was een dorpje zoals je er veel hebt in Namibië; veel armoede, aids, alcoholisme en criminaliteit. Dankzij het experiment heeft Otjivero-Omitara een opmerkelijke transformatie ondergaan. Zo krijgen de hutjes een opknapbeurt, gaan de kinderen met een gevulde maag naar school, is de criminaliteit gedaald, krijgen meer mensen aidsremmers en is de bedrijvigheid toegenomen.

 

Namibie stenenbakker
Joseph Ganeb vindt sinds de
invoering van de BIG meer
afzet voor zijn bakstenen.
Foto’s BIG.

 

Jurken makenDoordat de koopkracht van de dorpelingen omhoog is gegaan dankzij de maandelijkse 100 Namibische dollar (ongeveer 10 euro) die alle inwoners jonger dan 60 jaar ontvangen, slijt dorpsbewoonster Frida Membwaya meer broodjes en kon ze haar assortiment zelfs uitbreiden met mobiele telefoonkaarten. En kan Emilia Garises dankzij het maandelijkse extraatje stoffen kopen om jurken van te maken die ze voor 150 dollar per stuk weer verkoopt.

 

 

 

 

Het idee van de Basic Income Grant (BIG) stamt uit 2002 en is afkomstig van een belastingwerkgroep van de Namibische overheid. Een coalitie van kerken, ngo’s en vakbonden heeft dit idee verder opgepakt en de pilot uitgevoerd met behulp van donaties en fondsen van onder meer FNV Mondiaal.
 

Migratie
Het nieuws dat er in Otjivero-Omitara met geld werd gestrooid is elders in het land niet onopgemerkt gebleven. Sinds de invoering van de BIG is het aantal migranten naar het dorp explosief gestegen ook al krijgen alleen mensen die in 2007 in het dorp ingeschreven stonden de beurs maar. Volgens de BIG-coalitie onderstreept dit de noodzaak om de uitkering in het hele land in te voeren.

 

Als de BIG in heel Namibië ingevoerd zou worden dan zou dat de staatskas tot 1,6 miljard Namibische dollars kunnen kosten, zo’n 3 procent van het Bruto Nationaal Product. De initiatiefnemers van het project denken echter dat de overheid dit makkelijk zou kunnen betalen als het efficiënter belasting zou innen bijvoorbeeld door de invoering van een progressief belastingsysteem waarbij de hogere inkomens verhoudingsgewijs meer afdragen. Een heffing op visserij, mijnbouw en toerisme is een ander idee waarmee een nationale uitkering betaald zou kunnen worden.

 

Meer weten over het project? Lees dan het evaluatierapport.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons