Achtergrond

Licht uit de lage landen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een Nederlands lampje brengt licht naar het pikdonkere platteland van Cambodja. Met iets waar ze heel veel van hebben: zon. Het succesverhaal van een sociaal ondernemer.

Maar liefst zeventig procent van de Cambodjanen heeft geen stroom. Bovendien is elektriciteit duur in het Aziatische land. Arme plattelandsbewoners gebruiken kerosinelantaarns om bij te koken, te eten en te lezen. Maar kerosine kost hen veel geld en is gevaarlijk in de woningen van hout en stro. Ook is de vieze rook ongezond.

Succesvol ontwerp
Jeroen Verschelling, directeur van het bedrijf Kamworks, bedacht met een groep studenten van de Technische Universiteit Delft spontaan een alternatief. Ze ontwikkelden een lamp op zonne-energie, die verschillende ontwerpprijzen in de wacht sleepte. De lamp met drie standen kan enkele uren fel licht geven, daarna een paar uur minder fel of een zwak schijnsel de hele nacht door.

Als beste getest
De werkplaats van Kamworks, die volledig op zonne-energie draait, is gevestigd in een vissersdorp op een uur rijden van de hoofdstad Phnom Penh. Met Cambodjaanse families uit de buurt werden vier soorten ontwerpen getest. De lamp die zij het beste vonden, kreeg de naam MoonLight en ging drie jaar geleden in de verkoop. Dorpelingen kunnen het lampje aanschaffen via een huur-koopsysteem, waarbij de gebruiker het in dertien weken afbetaalt. Bij contante verkoop hebben ze het in een half jaar terugverdiend.

Meer weten over sociaal ondernemen?
Kom naar talkshow OneWorld Live op het
FairCareer event.
Donderdag 11 oktober, 14.00 -14.30 uur, Jaarbeurs Utrecht

Goedkoper, gezonder, veiliger
“Het allerleukste van ons product is dat we met een schone technologie mensen in ontwikkelingslanden kunnen helpen om geld te besparen. Onze klanten geven wekelijks een voor hen aanzienlijk bedrag uit aan kerosine voor een olielamp. De MoonLight is een eenmalige aanschaf, en bovendien veel gezonder en veiliger”, zegt Verschelling. “Nog leuker wordt het als we de lampen lokaal in elkaar gaan zetten. Dat doen we al in Cambodja, maar willen we ook in Indonesië en Afrika gaan doen. Zo creëren we banen en verspreiden we het gebruik van zonne-energie nog meer.”

Gewild lampje
Na Cambodje, heeft het lampje dit jaar Afrika bereikt, waar het verkrijgbaar is in Malawi en Tanzania. Binnenkort verschijnt de nieuwste variant met oplaadfunctie voor een mobiele telefoon. Het is niet alleen een succes in landen die in ontwikkeling zijn. Vrienden van de sociaal ondernemer in het westen zijn er ook enthousiast over. Ze gebruiken hem op de camping of op de boot om bij te lezen. De duurzame lamp maakt daarom ook haar debuut in Nederland. Binnenkort ligt de eerste in een buitensportwinkel in Duiven. Andere buitensportzaken zullen zeker volgen.

 

Foto: Mathieu Young

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons