Leningen verlichten Indiase platteland

01-05-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

De Unep, de VN-organisatie voor milieu die verantwoordelijk is voor het programma, is in zijn nopjes. Met een investering van een luttele 1,5 miljoen dollar, verspreid over vier jaar, heeft de organisatie het aantal zonnepanelen in de Indiase deelstaat Karnataka van 1400 naar 18.000 weten uit te breiden. Naar schatting 100.000 mensen hebben hier profijt van.

 

Wat de Unep vooral heeft gedaan, is lokale banken aanmoedigen om tegen een gunstige rente kleine leningen van 300 tot 500 dollar te verstrekken voor de aanschaf van zonnepanelen. Normaal gesproken is India GirlSELCOlampfinanciering een te grote barrière voor arme mensen om zelf alternatieve energiebronnen aan te spreken.

 

Hordes wegnemen

 

"Als je vroeger aan mensen zou voorleggen om zonnepanelen af te schaffen dan zou dat hetzelfde zijn als vragen 'kun je je energierekening van de komende twintig jaar even voorschieten?'", legt Jyoti Painuly, duurzame energiemedewerker van de Unep uit. "Die horde hebben we nu dankzij de leningen weg kunnen nemen."

 

De panelen leveren voldoende energie om een paar lampen en wat kleine apparaten op te laten werken. Die paar lampen die in de avonduren voor wat verlichting zorgen maken volgens de Unep een enorm verschil op het Indiase platteland.

 

Kerosinedampen

 

Volgens de Unep zijn de schoolprestaties van kinderen verbeterd, leveren kleine naaiateliers en andere kleine katoenproducenten beter werk af en is er door de verkoop van zonnepanelen meer werkgelegenheid gekomen. Zelfs de verkoop van fruitstalletjes is verbeterd omdat hun waar niet langer wordt vervuild met de vieze dampen van de kerosinelampen. Dat deze dure kerosinelampen door het kleine beetje stroom overbodig worden gemaakt, is een verbetering voor de veiligheid en gezondheid van veel mensen aldus de Unep. De lampen vallen nogal eens om met desastreuse gevolgen en de dampen zijn schadelijk voor de gezondheid. 

 

IndiaKarnataka"Het project laat zien dat schone energie voor ontwikkelingslanden meerdere voordelen heeft", zegt Unepdirecteur Achim Steiner. "Dit varieert van het verlagen van de CO2-uitstoot tot het bestrijden van armoede en het uitbannen van de gezondheidsrisico's die de kerosinelampen met zich meebrengen. Dit soort projecten kunnen helpen bij het halen van de millenniumdoelstellingen"

 

De Unep wil het idee dan ook exporteren naar andere ontwikkelingslanden zoals China, Algerije, Egypte, Mexico, Indonesië en Ghana. In Tunesië is er inmiddels een zusterproject begonnen dat geënt is op het Indiase succes. Hier verstrekt men leningen voor de aanschaf van zonneboilers.

 

India StallSELCOlamp

 

 

 

Meer uitleg over het leningenprogramma van de Unep

 

Reacties