Achtergrond

‘Ik heb er vooral héél veel zin in!’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Enthousiast word je naar de juiste zaal verwezen. Enthousiast biedt de Afrikaanse catering hun eten aan ('is héél lekker!'). Één ding is zeker: de organisatoren laten op deze dinsdag 8 december in Den Haag geen kans onbenut hun enthousiasme over te brengen.

De ietwat flauwe, maar bijzonder aanstekelijke presentator Erwin van Aken de zaal brengt de zaal vaak aan het lachen: "Géén namenrondje van het publiek, over drie seconde roept iedereen gewoon zijn of haar naam!" Filippini zelf herhaalt meerdere keren hoeveel zin ze in de dag heeft. Dat ze ondertussen 'heel erg boos' is op de vergaderende wereldleiders bij de klimaattop ('de wereld staat in brand en de wereldleiders proberen hem met papierwerk te blussen') mocht daarbij de pret niet drukken. Zoveel enthousiasme: het werkte aanstekelijk.

De idealen zijn waar mijn onderneming om draait

Groeiproblemen
Tijdens een workshop gaan Mark Hillen van Social Enterprise NL en Paulien Wesselink van O My Bag in op de problemen die kunnen ontstaan wanneer sociale ondernemingen groeien. Volgens Wesselink valt of staat sociaal ondernemerschap met de juiste partners. Want hoe kun je jouw sociale en duurzame ambities waarmaken wanneer de mensen met wie je werkt dat minder belangrijk vinden? Hoe groter je onderneming, hoe moeilijker het wordt om trouw te blijven aan je eigen idealen, omdat je met steeds meer partijen moet samenwerken. Een oudere heer uit het publiek vraagt aan Wesselink hoe vaak zij concessies doet aan haar idealen, zoals het betalen van een eerlijke prijs en het gebruik van duurzaam leer. "Nooit", antwoordt ze, "want de idealen zijn waar mijn onderneming om draait. Hoe moeilijk het soms ook wordt."

Jorg Lescher van het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) legt in een workshop over start-ups uit dat de kracht van startups ligt in het vermogen om te testen en zich aan te passen met wat er écht nodig is. Maar opschalen, het vergroten van je onderneming, is financieel gezien vaak lastig. Toch is dat wat alle startups willen, zegt Lescher. Wat is zijn centrale boodschap? Vergeet niet te blijven uitproberen, ook al wordt je startup steeds groter.

Challenge
Het hoogtepunt van de dag komt aan het eind: de finale van de challenge. Naast dat er dit jaar een competitie is voor beginnende sociale projecten in ontwikkelingslanden, doen dit jaar ook sociale coöperaties mee, die 'kwetsbare groepen in Nederland' uit hun sociale isolement willen halen.

In deze laatste categorie wint Ubuntu, een groep Afrikaanse vrouwen die een zeer diverse pakket aan diensten wil gaan leveren voor de non-profit sector. Van catering tot adviezen aan gemeentes. Volgens juryvoorzitter Filippini heeft het initiatief 'the full package'. Hoe mooi het initiatief ook is, het wordt nooit volledig duidelijk wat Ubuntu nou precies van plan is en waarom zij gewonnen hebben van de andere kandidaten. 

Het project van LegBank is zéér belangrijk en realistisch

Qua buitenlandse projecten won LegBank, dat met een product komt waarmee beenprotheses goedkoper en sneller kunnen worden gemaakt. Zij richten zich daarbij vooral op Colombiaanse slachtoffers van landmijnen. Ook willen zij prothesemakers gaan opleiden. De jonge initiatiefneemster Merel Rumping presenteert haar initiatief helder en scherp en wint daarmee de harten van het publiek: ze wint ook de publieksprijs. De juryvoorzitter noemt het project 'zéér belangrijk en realistisch'.

De winnaar van vorig jaar, Antoinette Termoshuizen van Dayapara, wordt gevraagd naar de voortgang van haar project. Ze vertelt dat ze op de goede weg zijn maar tegelijkertijd ook tegen een aantal technische problemen aanlopen. Dayapara wil duurzame luiers gaan produceren voor gehandicapten in Bangladesh. Direct komen er suggesties vanuit het publiek om de problemen op te lossen.

Een bord vol met hulp
Dit is tekenend voor de dag, een dag waarop sociale ondernemers van alles kunnen leren, vooral ook van elkaar. Van een bord waar sociale ondernemers hulp en diensten kunnen vragen en aanbieden wordt veel gebruik gemaakt. De hele dag staan er mensen omheen en het bord is bedolven onder de post-it's. Cordaid heeft vol enthousiasme  geprobeerd mensen met elkaar in contact te krijgen. En is daar zeker in geslaagd. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons