Achtergrond

Hoe komen jonge technici in Ghana aan een baan?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het is het eeuwenoude cliché, realiseerde ik me op de laatste dag in Accra. De tijd was voorbij gevlogen en aan de andere kant voelde ik me zo vertrouwd bij de mensen om mee heen, dat het leek alsof we al jaren vrienden waren. Vier weken lang hebben we hecht samengewerkt als deelnemers van de New Business Challenge. Ik kreeg pijn in mijn buik bij het idee dat het zo snel over zou zijn. Tenminste, ik hoopte dat het daardoor kwam en niet door het Ghanese eten dat verkeerd gevallen was.

New Business Challenge

 

De New Business Challenge (NBC)  is een initiatief van SustainableMotion en de Ghana-Netherlands Business & Culture Council en wordt gesteund door de Nederlandse overheid. Het doel van het programma is het ontwikkelen van innovatieve en duurzame businessstrategieën voor Nederlandse bedrijven in Ghana. 

Knallen in Accra

Samen gingen we op twee studiereizen: eerst tien dagen grondwerk in Den Haag en dan tien dagen knallen in Accra. Vooral de laatste paar dagen waren hectisch. De dagen zitten vol met veldwerk, het ontdekken dat aannames niet bleken te kloppen, opnieuw brainstormen (nee, stop; daar is het te laat voor), het formuleren van de oplossing en nog meer veldwerk. Aan het eind van de rit presenteerden de tien groepen hun oplossing voor de Business Challenge voor een vakjury. In het warme Accra was ik even bang dat ik in slaap zou vallen tijdens 3,5 uur presentaties na een week van hard werken en weinig slaap, maar niets was minder waar. Groep na groep presenteerde haar eigen interessante en creatieve kijk op de problemen en oplossingen van de business case. Zwaar onder de indruk vergat ik mijn vermoeidheid en genoot ik van het werk van mijn nieuwe vrienden.

Jonge IT’ers in Ghana willen werk

Mijn groep heeft gewerkt aan de business case van Maxim Nyansa, een startup die zich bezighoudt met het creëren van kansen voor jongeren binnen de IT-sector in Ghana. Ze doen dit door pas-afgestudeerde IT’ers aan een baan te helpen via het verzorgen van extra trainingen, maar ook door middelbare scholen te helpen bij het invoeren en benutten van ICT. Onze uitdaging was een verdienmodel te ontwikkelen dat hen in de positie stelt door te gaan met het verwezenlijken van deze sociale doelen. We hebben met heel veel plezier aan dit interessante vraagstuk gewerkt.

Gelukkig had ik genoeg business-casual kleren ingepakt, want opeens zaten we bij grote accountancy- en telecombedrijven om ons idee te pitchen

Ondanks het feit dat Maxim Nyansa ons vroeg om naar middelbare scholen te kijken, kwamen wij er al werkend achter hoe moeilijk het is om winst te maken als de focus ligt op publieke scholen in rurale gebieden. In plaats daarvan hebben wij gekeken hoe we kansen kunnen creëren voor young professionals in de private sector via een traineeship waar bedrijven in zouden willen investeren en die trainees zich kunnen veroorloven. Gelukkig had ik genoeg business-casual kleren ingepakt, want opeens zaten we bij grote accountancy- en telecombedrijven om ons idee te pitchen. Maxim Nyansa traint momenteel al een groep van tien jongeren, en hun reactie bij het horen van onze oplossingsrichting was overweldigend en heeft ons de hele tijd gemotiveerd.

Samen aan een oplossing bouwen

Samenwerken met jongeren uit andere landen is niet altijd makkelijk. Dat is nu ook gebleken en precies de reden waarom een programma als de NBC zo belangrijk is voor studenten. Vooral in Den Haag merkte ik dat het voor veel Nederlandse studenten, inclusief mijzelf, lastig was om niet automatisch de overhand te hebben in de discussie. Wij worden opgeleid om problemen op te lossen, creatief en out-of-the-box te denken. Ghanese studenten worden, vaak tot hun eigen ergernis, opgeleid om feiten en theorieën te kunnen opdreunen. Maar onze Ghanese teamgenoten bloeiden op in Accra. Hier werd duidelijk hoezeer de groep hun kennis en connecties nodig had voor het oplossen van de case. Zo konden we het ondanks een onevenredige start tot een heel goed einde brengen.

What’s next?

Een belangrijk doel van de NBC is het creëren van mogelijkheden voor de deelnemers. Zowel de Nederlandse als Ghanese studenten doen boordevol nieuwe ervaringen op, gaan nieuwe contacten aan en leren veel over internationaal samenwerken. Toch realiseerde ik me keer op keer hoeveel geluk wij als Nederlandse studenten hebben met de kansen die we in onze schoot geworpen krijgen. Dit is niet vergelijkbaar met studenten in Ghana. Een spreker van de Ghanese Ambassade in Den Haag benadrukte tijdens de opening van het programma hoe moeilijk het is voor jongeren om in Ghana een baan te vinden. De vraag naar werk is hoog, maar het aanbod minimaal. Het creëren van mogelijkheden voor jonge mensen in Ghana is belangrijk en dit maakte onze case actueel en enorm waardevol. Ook Maxim Nyansa was enthousiast en toonde meteen interesse om verder samen te werken. Hopelijk kunnen we in de toekomst samen mooie kansen creëren voor jonge Ghanezen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons