Achtergrond

Hip quinoa onbetaalbaar voor Bolivianen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Was quinoa vroeger nog iets obscuurs uit de natuurvoedingswinkel, tegenwoordig is het hip om de gezonde en voedzame zaadjes in je salade, zelfgebakken brood of een risotto te stoppen. Quinoa lijkt op graan maar het zijn eigenlijk zaadjes van de gierstmelde, een plant die verwant is aan spinazie, rode biet en snijbiet. 

quinoa salade
Salade met quinoa en bonen
(
cc) William Jones

 

AstronautenvoedselQuinoa wordt al sinds 3000 voor Christus in de Andes verbouwd en gegeten. En dat hebben de Andesbewoners slim bekeken want quinoa is dankzij het hoge eiwitgehalte en de gezonde aminozuren die erin zitten, erg gezond en voedzaam. Niet voor niets riep de Nasa de zaadjes een paar jaar geleden uit tot het ideale astronautenvoedsel. 

 

 

 

Quinoa werd vroeger alleen in de Andes en met name in Bolivia gegeten, een paar jaar geleden zijn Boliviaanse boeren met hulp van Europese en Amerikaanse ontwikkelingsorganisaties de zaadjes op grote schaal gaan exporteren. De laatste jaren met groot succes. 

 

 

Door de toenemende vraag uit met name Noord-Amerika zijn de prijzen van quinoa vervijfvoudigd. Dat is goed nieuws voor de Boliviaanse boeren die de zaadjes telen, zo is de levenstandaard in het zuidelijke deel van de hoogvlakte waar quinoa wordt verbouwd, gestegen.

quinoa struiken
Quinoa-struiken (cc)

Desondanks is quinoa voor het grootste deel van de arme bevolking te duur geworden. Volgens het Boliviaanse ministerie van landbouw is de landelijke consumptie van quinoa de afgelopen vijf jaar met 34 procent gedaald. 

Ondervoede kinderen
De vrees bestaat dat arme Bolivianen wiens armeluisvoedsel vroeger supergezond was nu hun heil gaan zoeken in goedkoper fabrieksvoedsel en fast food. Het aantal ondervoede kinderen in de regio waar quinoa wordt geteeld, groeit. Niet voor niets heeft president Evo Morales 10 miljoen dollar aan leningen beschikbaar gesteld om meer quinoa voor de lokale markt te fabriceren. 
 

Of zij de interne markt voorrang zullen geven boven de externe is nog maar de vraag. Het gevaar ligt immers op de loer dat westerse boeren de lucratieve plant ook gaan verbouwen. 

Foto boven: Etende vrouw (cc) Rosa Jimenez Caro 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons