Achtergrond

Ga beleggen en word goed rijk

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De afgelopen jaren is tijdens aandeelhoudersvergaderingen toenemende aandacht geweest voor duurzaamheidprestaties van ondernemingen. Ook dit jaar is de interesse toegenomen. Bij Shell en BP bijvoorbeeld, waar meer dan 150 investeerders collectief het initiatief hebben genomen om klimaatverandering hoger op de agenda te zetten.
Het resultaat? Een extra resolutie (agendapunt) tijdens de aandeelhoudersvergadering, waarin gestemd wordt of de oliereuzen hun bedrijfsproces klimaatvriendelijker zouden moeten inrichten. Interessant genoeg hebben de raden van bestuur van zowel Shell als BP de aandeelhouders verzocht om ‘voor’ de resolutie te stemmen. Als een meerderheid dit advies opvolgt, zal klimaatverandering door het aandeelhoudersinitiatief hoger op de agenda komen te staan van de fossiele giganten.

Een aandeel geeft je direct stemrecht en recht van spreken

Invloed
Er is dus momentum. Mensen, ga beleggen. Ja, om rijk te worden. Maar belangrijker nog: om goed rijk te worden. Wat wil ik hiermee zeggen? De aankoop van een aandeel is meer dan de aankoop van een stukje onderneming. Een aandeel geeft je direct stemrecht en recht van spreken tijdens de aandeelhoudersvergadering van een beursgenoteerde onderneming. Dus je koopt invloed. Miljoenen mensen gingen je voor. Ruim een vijfde van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder belegt in beleggingsfondsen, obligaties of andere effecten. De helft van deze beleggers belegt in aandelen. Een deel ervan bezoekt aandeelhoudersvergaderingen en treedt in dialoog met de raad van bestuur van een onderneming. Zij weten dat ze invloed kunnen uitoefenen op de financiële prestaties, maar ook op de milieu-,  sociale en governanceprestaties.

Dit jaar richt de VBDO zich in het bijzonder op mensenrechten, circulariteit en verantwoord belastingbeleid

Worstelen
Met als doel om de kapitaalmarkten te verduurzamen, heeft de Nederlandse Beleggersvereniging voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) als actief aandeelhouder in de afgelopen 20 jaar duizenden gesprekken gevoerd met beursgenoteerde ondernemingen. Door middel van constructief-kritische dialoog hebben wij ondernemingen gestimuleerd en geholpen om de kansen aan te grijpen van een duurzamer bedrijfsmodel. Het agenderen van materiële, dus de meest relevante, duurzaamheidonderwerpen bij de onderneming is een doeltreffende manier om invloed uit te oefenen op het bedrijf, en zo op de maatschappij als geheel. Dit jaar richt de VBDO zich in het bijzonder, maar niet uitsluitend, op mensenrechten, circulariteit en verantwoord belastingbeleid: thema’s waar ondernemingen vaak mee worstelen en bijzondere aandacht verdienen om de kapitaalmarkt te verduurzamen.

Met een aandeel heeft ieder individu, net als de VBDO, het recht en de kans om positieve invloed uit te oefenen om de duurzaamheidprestaties van een onderneming. En het rendement hiervan is mooi meegenomen.
Ga dus beleggen en word goed rijk.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons