Achtergrond

Een start-up beginnen in Afrika: hoe doe je dat?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Geef nooit op en neem geen genoegen met ‘nee’, adviseert Hans Docter, ambassadeur van Ghana. Deze en nog veel meer wijze lessen komen voorbij tijdens het ‘Start me up Africa’ evenement. Ook startupambassadeur Prins Constantijn was aanwezig.

Bij het beginnen van een start-up zal je in Afrika en Nederland voor een groot deel dezelfde uitdagingen tegenkomen. Hoe kunnen we die uitdagingen samen aangaan? Dat is de vraag tijdens het evenement ‘Start me up Africa’. Hier komen ervaringsdeskundigen spreken over het beginnen van een start-up, de valkuilen waar je als ondernemer niet in moet vallen en de impact die start-ups kunnen hebben. Daarnaast pitchen jonge ondernemers hun idee voor een start-up in Afrika. De winnaars mogen hun idee gaan pitchen tijdens ‘Get in the ring’ in Nairobi, een mondiale competitie voor start-ups. Ollie Smeenk en Dickson Ochieng zijn de gelukkigen.

En de winnaar is…

Ollie Smeenk is oprichter van Kukua. In Afrika zijn geen voorzieningen om het weer op grote schaal en betrouwbaar te voorspellen. Dat maakt het voor boeren veel lastiger om hun gewassen in leven te houden. Hier wil Kukua verandering in gaan brengen. Als boeren op de hoogte zijn van de weersvoorspelling is dit is zowel gunstig voor de boeren als middel om voedselverspilling te beperken. Minder gewassen zullen door onverwachte weersomstandigheden verloren gaan.

Winnaar Kukua van de start-up battle – Foto: Gabriela Hengeveld

Sanivation, de start-up van Dickson Ochieng, zet verplaatsbare toiletten neer op plekken waar nog geen goede sanitaire voorzieningen zijn. Het ‘menselijke afval’, zoals Sanivation dat netjes noemt, kan vervolgens worden gebruikt als brandstof. Met de toiletten verbetert Sanivation de hygiëne en door het gebruik van het afval als brandstof wordt ook de CO2 uitstoot verminderd.

Start-ups: de rocksterren van de bedrijven

Heb je nou ook zo’n goed idee? Dan kan je bij Oscar Kneppers van Rockstart aankloppen. Rockstart helpt start-ups bij hun eerste stapjes in de grote boze wereld. Kneppers heeft een aantal mantra’s voor je:

Mantra 1: Stap naar voren, start! “Het leven begint buiten je comfortzone”, zegt Kneppers. Sean Patrick van Greenbanana, een van de finalisten die ook zijn idee pitchte, maar er niet met de prijs vandoor ging, geeft ook nog een tip mee: “Start op basis van dingen die je leuk vindt.”

Mantra 2: Werk samen! Volgens Kneppers heb je een Hacker, een Hipster en een Hustler nodig, de nerd, de vormgever en de ondernemer. “Werk met mensen die je leuk vindt, omgeef jezelf met de beste mensen.” Of zoals moderator Marina Diboma zegt: “Als je snel wil gaan: werk alleen, als je ver wil komen: werk samen.”

Mantra 3: Stop met praten, start met bouwen!

Mantra 4: Leer, probeer, en begin opnieuw! Het is soms nodig om je idee bij te schaven, “Kill your darlings”, zegt Kneppers. En prins Constantijn benadrukt dat je niet moet spreken over mislukkingen, maar over experimenteren. “Dat is een veel positievere benadering.”

Mantra 5: Hou vol en ga zo door! “Het maakt niet uit wat voor idee je hebt, het zal je altijd twee keer zoveel moeite en geld kosten als dat je van te voren had verwacht”, doet Barry Dwolatzky, een Zuid-Afrikaanse software ontwikkelaar nog een duit in het zakje.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons