Een Marokkaanse druivenplukker drinkt geen wijn

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Marokkanen maken al wijn sinds de klassieke oudheid. Sinds een paar jaar is er ook een biologische producent. De Franse ondernemer Charles Mélia (66) produceert even ten oosten van de kustplaats Essaouira twaalf verschillende wijnen. Domaine du Val d’Argan is de naam van de wijngaard met bijbehorende fabriek.  “De landbouw in Marokko moderniseert snel”, zegt Mélia. “Ook hier dringt het besef door dat je bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk moet vermijden.”

Wijnboer Charles Mélia van Val d'Argan. Foto: Gerbert van der Aa

Kameel
Mélia, in korte broek en rood T-shirt, geeft een rondleiding over zijn bedrijf. Marokkanen in blauwe stofjassen legen plastic kisten vol vers geplukte druiven in een roestvrijstalen tank. Twee brommers staan geparkeerd onder een boom. Een kameel, die op een terrein achter de fabriek staat, eet wat hooi. “We gebruiken de kameel soms om te ploegen”, zegt Mélia. “Dat is milieuvriendelijker dan met een tractor.”

Biologische druiven en paprika'sDe biologische landbouwproductie in Marokko nam toe van vier miljoen kilo in 2008 tot 50 miljoen kilo in 2012, aldus cijfers van het Marokkaanse Ministerie van Landbouw. In 2020 hoopt het land 400 miljoen kilo biologische gewassen te telen. De overheid heeft een internationaal erkend certificeringsysteem ontwikkeld.
Behalve druiven verbouwen Marokkaanse boeren onder meer biologische paprika’s, tomaten en arganolie. 75 procent van de productie is bestemd voor de binnenlandse markt, de rest wordt geëxporteerd. Vergeleken me de conventionele landbouw stelt de biologische landbouw in Marokko nog niet zo veel voor. Minder dan 1 procent van de nationale productie is duurzaam. In andere Afrikaanse landen, zoals Oeganda en Tunesië, is de biologische landbouw aanzienlijk verder ontwikkeld.

Hip
Mélia komt uit een familie van wijnmakers. Zijn opa had een wijnboerderij in het Franse Châteauneuf-du-Pape. In zijn jeugd woonde hij in Marokko, waar zijn vader als graanhandelaar werkte. Na zijn studie nam Mélia de wijnboerderij van zijn opa over. Het besluit te verhuizen naar Marokko viel ruim twintig jaar geleden. “In Frankrijk waren buitenlandse wijnen in die tijd erg  hip”, legt hij uit. “En ik zag het als een uitdaging om helemaal uit het niets een nieuwe wijn te ontwikkelen.” Een van zijn drie dochters leidt nu het familiebedrijf in Frankrijk.

Biologische wijn uit Val d'Argan in Marokko

Vrijwel de hele productie van Domaine du Val d’Argan, zo’n 180.000 flessen per jaar, wordt verkocht in Marokko. Een paar honderd flessen gaan naar Frankrijk. Mélia zou graag meer exporteren, maar dat is nog niet gelukt. Onlangs was hij in Nederland, om te praten met een wijngroothandel. “De gesprekken verliepen slecht”, briest hij. “Ze wilden maximaal drie euro betalen per fles. Dat is schandalig. De prachtige wijnen die ik hier in Marokko maak zijn minstens het dubbele waard.”

Hoewel officieel alleen niet-moslims in Marokko alcohol mogen kopen, wordt die regel niet streng gehandhaafd

Gevoelig
Dat de islam wijn verbiedt, vormt in Marokko geen probleem. Hoewel officieel alleen niet-moslims in Marokko alcohol mogen kopen, wordt die regel niet streng gehandhaafd. Op talloze plaatsen gedoogt de overheid de verkoop aan moslims. Mélia hoopt dat de binnenlandse consumptie de komende jaren toe zal nemen. “Zolang het met de export niet wil lukken, heb ik daar mijn hoop op gevestigd.” Maar onder zijn eigen personeel drinkt niemand openlijk wijn. Daarvoor ligt de consumptie van alcohol te gevoelig.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons