Achtergrond

Chipfabrikant NXP moet zich schamen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Eindelijk is er weer een bedrijf waar wij Nederlanders trots op kunnen zijn. Alle moderniteiten waar we op zitten te wachten, lijken niet zonder Nederlandse technologie te kunnen. Voormalig Philips-bedrijf NXP maakt chips waarmee apparaten met elkaar kunnen communiceren. Maar juist op het moment dat het zakelijk gezien super goed gaat met NXP en zij een cruciale toeleverancier zijn geworden voor grote merken zoals Apple en Samsung, betalen de werknemers in de lage-lonen-landen de tol. De manier waarop NXP met lokale vakbonden omgaat, doet je wangen gloeien van schaamte.

Alle moderniteiten waar we op zitten te wachten, lijken niet zonder Nederlandse technologie te kunnen

Internet of things
Of het nu betalen met je horloge is, een auto die aan je smartphone doorgeeft wat het benzineverbruik is of dat je vanaf je vakantieadres de tuin sproeit. Apparaten die met elkaar communiceren: straks kan het allemaal. Dankzij de ‘Near Field Communication’ technologie (NFC), ooit gepatenteerd door Philips en daarna doorontwikkeld door NXP.
Apple gebruikt de NFC-technologie in de Apple Watch en de iPhone 6 voor ‘Apple Pay’. In de Verenigde Staten kan Apple Pay al gebruikt worden in winkels en hoeven klanten alleen hun horloge of smartphone langs de kassa te bewegen. Allemaal mede dankzij NXP. Hoe trots kun je zijn?

Slimme chips gemaakt onder ouderwets slechte omstandigheden
Helaas is de productie van de chips niet zo modern als de technologie doet vermoeden. Geen high tech-laboratoria met hoogopgeleid personeel, maar laaggeschoold productiewerk in lage lonen landen. Voornamelijk in Azië.
Via het GoodElectronics-netwerk, een wereldwijd netwerk waar mensenrechtenorganisaties, milieuorganisaties, arbeidersorganisaties en vakbonden lid van zijn, kreeg SOMO alarmsignalen binnen over grote conflicten met lokale vakbonden in Thailand en op de Filipijnen. SOMO heeft de verhalen van de vakbonden opgetekend in haar nieuwe rapport “Unable to connect”. Werknemers in Thailand en de Filippijnen draaien op voor de voortdurende eis van nog lagere kosten, nog snellere leveringen en flexibiliteit. Wanneer lokale vakbonden dit aan de kaak willen stellen, worden zij door NXP tegengewerkt.

De Thaise vakbond van NXP protesteerde tegen het nieuwe werkrooster, waarin de 8-uur shifts in 12-uur shifts waren veranderd

Intimidatie en ontslag
De vakbonden die opkwamen voor het welzijn van ruim zesduizend  NXP-werknemers hebben in 2014 ondervonden welke wind er waait. De Thaise vakbond van NXP – dat drieduizend werknemers vertegenwoordigt – protesteerde tegen het nieuwe werkrooster, waarin de 8-uur shifts in 12-uur shifts waren veranderd. Daardoor was er geen sprake meer van betaald overwerk. De protesterende vakbondsvertegenwoordigers werden letterlijk buitengesloten. Op de Filippijnen ging het nog verder: alle CAO-onderhandelaars werden ontslagen. In mei 2014 werden alle 24 Filipijnse vakbondsleiders van NXP ontslagen en afgevoerd nadat zij opgeroepen hadden om niet te gaan werken op een officiële nationale vrije dag.

NXP reconnect
Op 2 juni 2015 houdt NXP haar jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. SOMO roept de aandeelhouders van NXP op het bedrijf aan te spreken om stappen te zetten om de relaties met de vakbonden te herstellen. Zodat zij probleemloos op kunnen komen voor betere arbeidsomstandigheden in de fabrieken en wij trots kunnen zijn op deze mooie nieuwe technologie van Hollandse bodem.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons