China worstelt met toenemende kloof tussen arm en rijk

09-01-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/IPS

 

Dat blijkt uit een recent rapport van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen (CASS) dat in de Chinese krant People's Daily verscheen. De onderzoekers namen 7140 huishoudens onder de loep.

China heeft zich in twintig jaar ontwikkeld tot de vierde economische grootmacht op aarde. In diezelfde tijd heeft de kloof tussen arm en rijk dramatische proporties aangenomen. Volgens de Academie is de welvaartskloof vergelijkbaar met die in Latijns-Amerika.


Inwoners van Peking verdienden in 2005 gemiddeld 1732 euro per jaar. Wie in het rurale Qinghai woont, moest het volgens overheidscijfers stellen met minder dan de helft van dat bedrag: 790 euro. De kloof tussen de steden en het platteland is nog groter. Boeren in Qinghai verdienen slechts 212 euro, een kwart van wat stedelijke inwoners verdienen.

Medische kosten

Een achtste van het huishoudelijk budget besteden Chinezen momenteel aan medische kosten. Dat is meer dan de uitgaven voor communicatie of onderwijs. In een opiniestuk op People's Daily Online riep Fan Gang, de directeur van het Nationaal Economisch Onderzoeksinstituut, de Chinese overheid op om het onderwijs en de medische diensten zo laagdrempelig en goedkoop mogelijk te houden.

Uit onderzoek van de kranten China Youth Daily en Sina.com.cn blijkt een meerderheid van de Chinezen gealarmeerd te zijn door de groeiende kloof tussen arm en rijk. Van de ondervraagden vindt 80 procent dat de ongelijkheid moet worden bestreden, terwijl 14 procent verkiest om alles bij het oude te laten. De Chinese overheid heeft aangekondigd de inkomenskloof te willen bestrijden omdat ze een rem vormt op de uitbouw van een 'harmonieuze samenleving'.

Inmiddels is een landbouwbelasting afgeschaft en heeft de overheid aangekondigd de sociale zekerheid in de landelijke gebieden te verbeteren. Maar de druk op president Hu Jintao om een meer ambitieuzere sociale politiek te volgen, neemt toe.

 

 

 

Artikel Financial Times
People's Daily

 

Reacties