Chili laat gletsjers niet wijken voor goudmijn

17-02-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

 

Op de grens tussen Chili en Argentinië ligt, op zo'n 4.600 meter boven zeeniveau, waarschijnlijk een van de grootste onontgonnen goudaders ter wereld. De opbrengst ervan wordt geschat op 600.000 ton. Der ontginning zal 1,5 miljard dollar gaan kosten.

H
et Canadese mijnbedrijf Barrick Gold staat te popelen om de goudader Pascua Lama te ontginnen. Ondergrondse mijnbouw zou echter economisch niet rendabel zijn. Volgens de Canadezen zouden daarom drie gletsjers op de Chileens-Argentijnse grens moeten worden 'verhuisd'.

Die aankondiging ontlokte een stroom van protesten onder Chileense milieuorganisaties. Vooral bestaat de vrees dat de watervoorziening wordt vervuild door onder meer het gebruik van chemicaliën bij de winning.

 

Afval

Woensdag besliste de Chileense overheid dat de Canadezen het goud mogen winnen, maar wel op voorwaarde dat de gletsjers
Toro I, Toro II en Esperanza blijven waar ze zijn. Al het mogelijke moet worden gedaan om de flora en de fauna te beschermen. En alle afval moet naar behoren worden behandeld, zegt de Chileense regering.
 
De milieuactivisten zijn tevreden dat de gletsers onaangetast moeten blijven. Maar ze zijn er nog niet gerust op dat de mijnbouwactiviteiten geen schade toebrengen aan het bestaande ecosysteem in de Huascovallei. Tenslotte mogen de Canadezen er wel een mijn aanleggen.


Geen garantie

Volgens César López van het Comité voor de Bescherming van de Huascovallei, lijdt de natuur nu al fors door de aanleg van wegen en andere bouwwerken. 'Ik zie ook geen harde garantie dat de gletsjers bewaard zullen blijven.'

Greenpeace Chili heeft de Chileense overheid ervan beschuldigd in een eerder stadium Barrick Gold toestemming te hebben gegeven een deel van de gletsjers te ontmantelen om toegang te krijgen. De Chileense regionale milieucommissie Corema heeft dit tegenover persbureau Reuters ontkend.


Beide partijen hebben 30 dagen om tegen de beslissing van Corema in beroep te gaan.

 

Reacties