Beemster en Ben & Jerry's omhelzen eerlijke soja

14-05-2009
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

Woensdag hebben Cono, de producent van Beemster en Ben & Jerry's hierover een samenwerkingscontract met Solidaridad en Stichting Natuur en Milieu getekend. Door de overeenkomst krijgen 10.000 lokale sojaboeren uit de deelstaat Madhya Pradesh in Centraal-India hulp bij investeringen in duurzame teeltmaatregelen en bij de certificering. Ook zijn ze verzekerd van een eerlijke prijs voor hun product. Het project is onderdeel van het vierjarige Soy Producer Support Initiative (SOYPSI), een internationaal programma van Solidaridad, het WWF en de Roundtable on Responsible Soy.

 

Twee miljoen kilo soja

sojaboonDe teelt van reguliere soja heeft vaak negatieve effecten op milieu en biodiversiteit, bijvoorbeeld door ontbossing en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Met verduurzaming van de teelt valt veel winst te behalen, stelt Klaas Jan van Calker, duurzaamheidmanager bij Beemster: "Hier bij Beemster verbruiken we maar liefst twee miljoen kilo soja per jaar."

 

De overgang naar duurzame soja vindt stap voor stap plaats, benadrukt Van Calker. "In eerste instantie waarborgen we de teelt van duurzame soja in India, op basis van het groenestroomprincipe: we kopen certificaten voor duurzame soja van sojaboeren in India. De boeren ontvangen hiermee een premie voor het verduurzamen van de teelt. Schakelen voldoende partijen in de Nederlandse veehouderij over op duurzame soja - met andere woorden, als de afzetvolumes groot genoeg zijn - dan zorgen we ervoor dat duurzame soja daadwerkelijk bij onze veehouders terecht komt."

 

Reacties