Achtergrond

Afrikaanse landen verliezen tot 50% van inkomen door economische crisis

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Het rapport, ‘Where does it hurt The impact of the financial crisis on developing countries’, beschrijft de verschillende wijzen waarop de crisis economieën van ontwikkelingslanden treft. Het toont dat de landen die hun financiële sector het meest hebben opengesteld, nu het hardst worden getroffen. Met nog twee weken te gaan tot de G20-bijeenkomst in Londen op 2 april, laat ActionAid’s onderzoek zien dat Afrika tot 49 miljard dollar aan inkomsten verliest. Bovenop de 22 miljard dollar die voortkomt uit de financiële crisis, is 27 miljard te danken aan de voortdurende wereldwijde recessie.
 

Toename van armoede
Dr. Claire Melamed, lobbyist van ActionAid: “Terwijl ontwikkelingslanden de crisis niet hebben veroorzaakt, is het overduidelijk dat zij het hardst worden getroffen. Er is een groot risico dat de ontwikkeling van die landen hard achteruitgaat en dat de recessie leidt tot een enorme toename van armoede en verschrikkelijke gevolgen heeft voor mannen, vrouwen en kinderen.”

 

stock exchange

Ghana; cijfers in het rood Foto:CC

Wereldbank Afrika-econoom, Shanta Devarajan, voorspelde al eerder dat 700.000 kinderen in Afrika waarschijnlijk zullen sterven door de gevolgen van de economische crisis en de voortdurende recessie. Het rapport beschrijft hoe ontwikkelingslanden en opkomende economieën, zoals Ghana en Zuid-Afrika, worden getroffen. Het analyseert hoe het vroegere beleid deze economieën kwetsbaar heeft gemaakt voor de huidige onrust op de wereldmarkt.

Verwende puber
Zuid-Afrika bijvoorbeeld, dat sinds de val van de apartheid een vrije economie kent, en dat voor zijn inkomsten onder meer afhankelijk is van grondstoffenhandel met de Europese auto-industrie, zal een enorme terugval in buitenlandse investeringen zien. Ruud van den Hurk, directeur van Niza: “Dit heeft enorme gevolgen voor mensen in de gemeenschappen waar wij werken; mijnwerkers worden massaal ontslagen en kunnen niet terugvallen op enig sociaal vangnet. Hele gezinnen zitten zonder inkomsten, meisjes worden van school afgehaald omdat er gewoonweg geen geld meer is voor onderwijs.”

 Op 2 april 2009 komen de leiders van de G20, de zeven belangrijkste industrielanden en opkomende economieën, bijeen in Londen om te praten over de financiële en economische crisis. Nederland is geen lid van de G20, maar mag wel meepraten in Londen.

 

Volgens het rapport wordt het financiële wereldsysteem door overheden als een verwende puber behandeld. Er wordt geen verantwoordelijkheid afgelegd en over de consequenties wordt niet nagedacht. De G20 landen moeten daarom afdwingen dat hier verandering in komt.

 

 

lees het hele rapport hier

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons