Bush kapt met bijl in bescherming van Amerikaanse bossen

28-11-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Onderwerp van discussie zijn 24 miljoen hectares bos in de staten Washington, Oregon en Californië, de leefomgeving van veel bedreigde diersoorten.

Met de nieuwe voorstellen maakt de Amerikaanse president naar eigen zeggen een einde aan de ‘ingewikkelde bepalingen’ die het bosbeheer kenmerken.

Het gaat hier om het niveau waarop de bossen worden beheerd. Onder president Clinton, voorganger van Bush, gebeurde dit op nationaal niveau door het Amerikaanse staatsbosbeheer. Bush daarentegen ziet meer in beheer van de bossen op regionaal niveau.

Lobby houtindustrie

Activisten zijn bang dat met de verantwoordelijkheid op regionaal niveau commerciële belangen belangrijker worden dan de bescherming van de bossen.

De houtindustrie zou hiervan profiteren, omdat op regionaal niveau bosbeheer goede contacten onderhoudt met deze sector.

Milieuactivisten verdenken de houtindustrie er dan ook van flink te hebben gelobbyd voor deze ommezwaai. ‘Het is een overduidelijke poging van Bush om de houtindustrie te ondersteunen,’ zegt Robert Dewey van de natuurbeschermingsorganisatie Defenders of Wildlife.

Milieurapportages zullen in de toekomst niet verplicht zijn. Ook zou het wildbeheer op losse schroeven komen te staan. Gedetailleerde regels zijn in het nieuwe voorstel vervangen door algemene doelstellingen.

Reacties