Buenos Aires zit omhoog met huisvuil

18-08-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Het afvalprobleem in de Argentijnse hoofdstad is al tot in den treure bestudeerd. Zelfs het recyclingpotentieel van de 'cartoneros' staat geboekstaafd in studies. De zwervers zouden naar schatting vijf procent van het huisvuil in de Argentijnse hoofdstad hergebruiken.

Buenos Aires braakt desondanks nog 5000 ton afval uit per dag. Dat komt bijna allemaal terecht op de stortplaatsen die her en der verspreid liggen in de buitenwijken. Organisch materiaal vormt er samen met metaal, plastic en gevaarlijk afval een rottende, stinkende en schadelijke massa.

De verwerking van het afval van de 12 miljoen inwoners van Buenos Aires (dat letterlijk 'schone lucht' betekent) gebeurt al sinds de jaren zeventig op dezelfde manier. Ettelijke privé-firma's verdienen goed met de inzameling en leveren het huisvuil af bij het overheidsbedrijf CEAMSE.

CEAMSE heeft momenteel drie stortplaatsen en is hopeloos op zoek naar een vierde locatie op 150 kilometer van het stadscentrum. Alle 14 districten van de hoofdstad lijden begrijpelijkerwijze aan het ‘Niet-in-mijn-achtertuin-syndroom’, want in de buurt van de bestaande stortplaatsen stinkt het zo erg dat de omwonenden wegtrekken. De deadline voor de aanbesteding van een nieuw stort loopt eind deze maand af, maar geen enkel bedrijf diende tot dusver een offerte in.

Protest

Greenpeace Argentinië organiseerde deze week een protestwake om aan te tonen dat het zo niet verder kan. Bij wijze van protest begroeven tachtig actievoerders zich maandag onder een berg vuilniszakken aan de voet van de beroemde obelisk in de binnenstad, die voor de gelegenheid gedrapeerd werd met de slogan ‘Vuilnis maakt ons ziek’.

’Epidemiologisch onderzoek heeft aangetoond dat er hier in Buenos Aires bij de omwonenden van de storten meer gezondheidsproblemen voorkomen’, aldus activiste Verónica Odriozola uit. ‘Ik heb het over leukemie, andere vormen van kanker en geboorteafwijkingen.’ Volgens de milieugroep is het mogelijk om de afvalberg in de hoofdstad in vijf jaar tijd te halveren. ‘Als het stadsbestuur morgen een recyclingsysteem opstart, dan hebben we tegen 2015 driekwart minder afval.’

De milieugroep eist dat de regering een wetsontwerp maakt dat producenten verplicht om de verpakkingen tot een minimum terug te brengen en om de levensduur van materialen te verlengen. Of de Argentijnse bedrijven bereid zijn investeringen te doen in deze barre economische tijden, is echter zeer de vraag.

color=red>

Reacties