Brussel komt met actieplan voor biobrandstoffen

07-12-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Europees Commissaris voor Energie Andris Piebalgs maakte meer dan twintig maatregelen bekend die moeten zorgen dat de Europese Unie in 2010 12 procent van haar energie uit duurzame bronnen betrekt. Als er niks veranderd haalt Europa krapt 10 procent, aldus Piebalgs. Het gaat om maatregelen voor verwarming, electriciteit en transport.
 
Piebalgs heeft hoge verwachtingen van energie uit afval en biomassa. Hij wil brandstofleveranciers kunnen verplichten om biobrandstoffen door hun producten te mengen. Ook moeten boeren en bosbeheerders worden voorgelicht over gewassen die geschikt zijn om energie uit te winnen. Verder voorziet het plan in extra investeringen in onderzoek naar vloeibare brandstoffen uit hout en afval.
 
'Dit plan maakt Europa minder afhankelijk van geimporteerde energie, vermindert de uitstoot van broeikasgassen, behoudt banen op het platteland en breidt de technologische koppositie van de EU in deze sectoren uit', aldus Piebalgs in een verklaring.
 
Energiebesparing
 
Dinsdag berichtte de EUobserver dat een voorstel is gesneuveld dat moest zorgen dat Europese consumenten en openbare instellingen zuiniger zijn met energie. Lidstaten worden wel gevraagd om 9 procent energie te besparen in negen jaar tijd, maar ze worden daartoe niet verplicht. Dat was in het oorspronkelijke voorstel van de Commissie wel de bedoeling.

Persbericht EC

Reacties